Rusia vrea să compromită referendumul privind aderarea Republicii Moldovei la Uniunea Europeană
Politic 5 martie 2024, 15:39 | 818

Rusia vrea să compromită referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar fugarul Ilan Șor este cel mai important actor, pe care mizează Kremlinul. „Aceste intenții sunt confirmate”, a declarat astăzi în fața presei directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață. Potrivit acestuia, acțiunile Moscovei s-au întețit în 2023, înaintea alegerilor locale, dar planurile au eșuat. Foștii deputați ai Partidului Șor neagă aceste afirmații.

ALEXANDRU MUSTEAȚĂ, directorul Serviciului de Informații și Securitate: "Avem informații că se pun în aplicare tentative de a compromite referendumul pentru integrare europeană, de imixtiune în alegerile prezidențiale, precum și de denigrare a instituțiilor și candidaților politici care vor promova aderarea la UE. Următoarea etapă, a treia, planificată pentru 2025, are drept scop controlul asupra Parlamentului Republicii Moldova prin accederea în Parlament a partidelor aflate sub influența Federației Ruse."

Actorul politic principal, controlat direct sau indirect de Moscova, este Ilan Șor, care are indicația de a provoca radicalizare și violență, a subliniat directorul SIS.

ALEXANDRU MUSTEAȚĂ, directorul Serviciului de Informații și Securitate: "Planifică crize în domeniul economic și social; ciocniri sociale pentru a instiga la ură interetnică; crize de securitate și ordine publică, inclusiv în regiunea găgăuză și în stânga Nistrului. Aceste crize vor fi lansate consecutiv sau paralele, deseori cu acțiuni concertate și cu un suport propagandistic avansat. Al treilea element important al scenariului sunt atacurile informaționale de amploare pentru a amplifica efectul psihologic al crizelor, prin percepția că aceste crize sunt mai mare decât par."

În același context, au fost identificate perspective de reluare a protestelor, începând cu lunile martie-aprilie, cu un substrat pro-rus accentuat și apărarea vectorului eurasiatic. Planul organizatorilor estre să transforme protestele în acțiuni violente, prin cooptarea unor persoane dispuse să intre în confruntare agresivă cu forțele de ordine. La acțiunile protestatare se va alătura în special conducerea autonomiei găgăuze, a mai declarat Alexandru Musteață.

Deputatul fostului Partid Șor, Marina Tauber, neagă aceste acuzații.

MARINA TAUBER, deputat: "Domnul Musteță, având așa o funcție serioasă nu poate să nu știe că nu poate să declare pe cineva o organizație criminală fără vreo încheiere judecătorească. Funcționarii de rang înalt nu trebuie să facă declarații ilegale și care contravin legii. Declarațiile lui îi aparțin. Eu nu știu cine primește bani de la Federația Rusă. Eu nu știu cine și ce destabilizări pregătește."

În decembrie trecut, președintele Maia Sandu a solicitat desfășurarea în toamna anului curent a unui referendum privind aderarea la Uniunea Europeană care se va desfășura în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Maia Sandu a anunțat oficial că va candida pentru un nou mandat prezidențial la alegerile din toamna 2024. Anul viitor, în Republica Moldova urmează să aibă loc alegeri parlamentare.

Opinia ta contează. Comentează!