Proiectul National Geographic Photo Camp în Moldova a desfășurat o tabără în luna mai curent, în orașul Comrat
Cultură 6 septembrie 2023, 19:57 | 1332

Proiectul National Geographic Photo Camp în Moldova, care a desfășurat o tabără în luna mai curent, în orașul Comrat, a culminat cu lansarea expoziției ”Construim punți între comunități”. În patru zile, participanții la proiect au făcut peste 30 de mii de fotografii, dintre au fost alese doar 40. Scopul lucrărilor este de a promova dezvoltarea mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile de ordin politic și economic.

La tabăra National Geographic Photo Camp au fost 20 de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, care au fost ghidați de experți în domeniul fotografiei.

Expoziția ”Construim punți între comunități”, deschisă la Muzeul Național de Istorie, a fost inițiată de Internews în Moldova, cu sprijinul USAID și al Ambasadei Marii Britanii la Chișinău. Potrivit organizatorilor, participanții la tabăra National Geographic Photo Camp au dezvoltat abilități de gândire critică și alfabetizare media, având posibilitatea de a experimenta în calitate de creatori. În total, tinerii au realizat 30 de mii 670 de fotografii, fiind expuse 40. 

OXANA IUTEȘ, director, Internews în Moldova: "Am selectat fotografiile cu ajutorul fotografilor National Geographic, ei de fapt au fost cei care au sugerat fotografiile pentru expoziție. Ne-am străduit ca fiecare participant să aibă cel puțin o fotografie în această expoziție și fiecare are cel puțin o fotografie în această expoziție."

Tinerii au aflat cum o imagine poate influența povestea inițială prin aplicarea diverselor elemente: compoziție, lumină, culoare și atmosferă.

Tinerii din comunitățile trebuie să scoată barierele, să depășească stereotipurile și prejudecățile - acesta a fost scopul suprem al proiectului, afirmă organizatorii.

Astfel, Tabăra National Geographic din Moldova a fost o provocare, care a devenit o istorie de succes.

ION DABIJA, specialist programe: "Această expoziție fiind deschisă până în data de 19, este să spunem așa, o bună fereastră spre emoțiile, imaginile, empatia, portrete din Găgăuzia, a oamenilor care sunt acolo, îndeletnicirile lor, relațiile dintre ei, relațiile cu animalele pentru că sunt o comunitate mare de gospodari."

Acest eveniment este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova”, finanțat de USAID, de Ambasada Marii Britanii la Chișinău și implementat de Internews in Moldova. Tabăra fotografică a fost organizată în parteneriat cu National Geographic Society. Expoziţia va fi deschisă până pe 19 septembrie, la Muzeul Național de Istorie.

Opinia ta contează. Comentează!