Guvernul a aprobat reglementările pentru recepționarea gazelor prin conducta transbalcanică
Republica Moldova s-a apropiat mai mult de asigurarea propriei securități energetice, afirmă ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu. Asta după ce Guvernul a aprobat reglementările necesare pentru buna funcționare a transportului de gaze în regim ”backhaul”. Potrivit oficialului, odată cu aprobarea acestor reglementări vor fi create noi posibilități de transport de gaze spre Republica Moldova, dar și spre Ucraina, inclusiv prin conducta transbalcanică.
Transportul de gaze în regim „backhaul” este tranzacția cu gaze naturale care implică nominalizarea și alocarea livrărilor de gaze în direcția opusă fluxului fizic principal de gaze naturale, care are loc în anumite puncte de intrare sau ieșire unidirecționale. Serviciul dat este aplicat în toate țările europene la punctele de interconectare.
ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii: "Mă bucur că după trei ani de tergiversări și blocaje s-a reușit acest lucru. Astfel, Republica Moldova se apropie de standardele europene de recepționare a gazelor. Mulțumesc tuturor pentru implicare și determinare."
Republica Moldova este una dintre țările-cheie de tranzit de-a lungul conductei transbalcanice, un coridor care a facilitat anterior transportul a peste 25 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc în statele din Balcani și Turcia, prin Ucraina, Republica Moldova și România. Deoarece Rusia a decis să devieze fluxurile către noul său coridor ”TurkStream”, ruta transbalcanică poate facilita acum transportul de gaz invers - din Grecia sau Turcia către Republica Moldova și Ucraina.