Tauber, inculpată într-un nou dosar
Justiţie 29 aprilie 2024, 20:09 | 1325

Ședință amânată în noul dosar în care deputatul Marina Tauber este învinuită de amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit instanței, Tauber a depus o cerere de amânare pentru că s-ar afla la investigații medicale. Astfel, următoarea ședință va avea loc abia după sărbătorile pascale, pe 14 mai.

Respectivul dosar a fost expediat în judecată la începutul lunii aprilie. Marina Tauber este învinuită de amestec în înfăptuirea justiției atunci când ar fi încercat să împiedice procesul lui Ilan Șor la Curtea de Apel Chișinău, pe 12 aprilie 2023, când a condus un protest în susținerea lui, în fața instanței. Procurorii susțin că, vorbind la megafon în timpul manifestației, Tauber ar fi intimidat și ofensat judecătorii, amenințând că va bloca procesul. A doua zi, Curtea de Apel l-a condamnat definitiv pe oligarhul fugar Ilan Șor la 15 ani de închisoare cu executare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul fraudei bancare.

Astăzi urma să aibă loc prima ședință de judecată în respectivul dosar. Aceasta a fost însă amânată din motive obiective, susțin avocații Marinei Tauber.

SERGIU MORARU, avocate: "Se află la investigații, proceduri medicale. Poate e ceva de ordin personal și va explica dumneaei mai multe în ședința următoare. Vom prezenta și actele confirmative așa cum am indicat și în cererea de amânare."

Alte cereri și demersuri nu au fost depuse, astfel că judecătorul a dispus amânarea ședinței pentru data de 14 mai, ora 9:00.

VITALIE BUDECI, judecător: "Având în vedere faptul că se invocă motive de investigații medicale, instanța de judecată apreciază cel puțin pe moment motivele invocate ca fiind întemeiate cu precizarea că aceasta urmează să prezinte actele confirmative, în ședința următoare."

În acest dosar, Marina Tauber riscă o amendă de 47 de mii de lei sau patru ani de închisoare. Anterior, ea a declarat că dosarul este făcut la comandă. Tauber este cercetată penal și pentru acceptarea cu bună știință a finanțării Partidului Șor. Potrivit procurorilor, aceasta a recepționat de la grupul criminal organizat condus de fostul deputat Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, mijloace bănești în sumă de aproape zece milioane de lei, dintre care peste 740 de mii de lei i-ar fi introdus fals în formularele de donații. De asemenea, Tauber este învinuită că, fiind vicepreședinte al Partidului Șor, a acceptat cu bună știință finanțarea formațiunii cu peste 195 de milioane de lei din partea aceluiași grup criminal organizat.

Opinia ta contează. Comentează!