160 de ani de la unirea principatelor române
Cultură 24 ianuarie 2019, 14:12 | 2513

Ziua Unirii Principatelor Române este marcată astăzi în mai toate orașele și satele din România, în contextul împlinirii a 160 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească. La Chișinău, sărbătoare a fost precedată de o conferință științifică, în care a fost subliniată importanța actului realizat de Alexandru Ioan Cuza, care a pus bazele statului român modern.

În cadrul conferinței au fost lansate și multe cărți despre Unire, numărul cărora, spun organizatorii, va crește în anul curent. Evenimentul a fost binecuvântat de preoți. Despre Mica Unire din 1859 a vorbit apoi istoricul Andrei Eșanu.

Organizatorul acestui eveniment, publicistul Vasile Șoimaru, susține în acest an a fost realizată și o mică misiune promisă.

Conferențiarul universitar, istoricul Anatol Petrencu, a vorbit despre motivele și idealurile revoluționarilor, care au început un proces istoric încă în 1848.

Unirea Principatelor Române este cunoscută publicului larg și sub denumirea de „Mica Unire”. Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în ambele principate: la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 - în Ţara Românească. În ianuarie 1862, guvernele separate din Principate au demisionat pentru a da posibilitatea alcătuirii la București a primului guvern unic al României. Șirul de reforme inițiate de Cuza și venirea mai apoi pe tronul Principatelor Unite a domnitorului Carol I, a făcut ca actul de la 1859 să fie ireversibil. Din 1866, potrivit Constituției promulgate la 1 iulie, Principatele Unite încep să se numească oficial România. 

Opinia ta contează. Comentează!