Economia scade, preţurile cresc
Economic 13 mai 2019, 21:34 | 1998

Creşterea economică va fi mai lentă, iar efectul inflaţiei va fi simţit din ce în ce mai mult până la sfârşitul acestui an. Sunt prognozele pentru Republica Moldova, făcute de Banca Mondială. Potrivit experților, scăderea ritmului de creştere economică vine ca urmare a politicilor fiscale şi economice din ultima perioadă, orientate spre scopuri electorale. Constatările şi prognozele au fost făcute de Banca Mondială, care a prezentat astăzi "Memorandumul economic de țară pentru Moldova".

Astfel, pe parcursul anului 2019, deficitul bugetar atestat îl va depăşi pe cel istoric, atestat în anul de criză 2009. Toate acestea - pe fundalul cheltuielilor iraţionale din anul 2018 şi de la începutul acestui an, executate din considerente electorale. Exeprţii Băncii Mondiale au remarcat că anul trecut inflaţia a fost una scăzută datorită investiţiilor publice, creşterii plăţilor sociale şi consumului privat. Însă, în acest an situaţia s-a inversat. Presiunile inflaţioniste cresc de la începutul anului, iar inflaţia şi, respectiv, preţurile vor creşte şi mai mult, până la sfârşitul anului.

Astfel, în a doua jumătate a anului inflaţia va creşte peste limita de 6,5 la sută. Expertul a mai notat că veniturile la buget s-au majorat cu doar 6,3 la sută în primul trimestru al acestui an, de aproape două ori mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului tecut.

În aceste condiţii, Banca Mondială anticipează că ritmurile de creştere economică vor scădea pe termen mediu.

Scăderea ritmului de creştere economică vine ca urmare a politicilor fiscale şi economice din ultima perioadă, orientate spre scopuri electorale.

În aceste condiţii, deficitul bugetar îl va depăşi pe cel istoric, atestat în anul de criză 2009.

Experţii Băncii Mondiale spun că principalul risc pentru economia națională este depopularea rapidă a Republicii Moldova.

Experţii Băncii Mondiale au vorbit şi despre productivitatea scăzută a muncii dîn Republica Moldova. Pentru comparaţie: ceea ce produc muncitorii moldoveni într-un an de zile, lucrătorii din Germania produc în 18 zile.

Opinia ta contează. Comentează!