Post Scriptum cu Alex Cozer: Uniunea Euroasiatică, un eșec

Exact acum 10 ani, cu surle și trâmbițe, Putin își lansa propria sa versiune a Uniunii Europene. Îi spunea Uniunea Economică Euroasiatică și era formată din Rusia, Belarus și Kazahstan, cu alăturarea ulterioară a Armeniei și Kârgâzstanului. Putin spera atunci că proiectul său, în scurt timp, va atrage zeci de state din Asia și Europa, doar că, realitatea a fost mult mai crudă cu el.

Apariția acestei uniuni nu era deloc întâmplătoare, pentru că se producea la scurt timp după prima invazie a lui Putin în Ucraina, în urma căreia a fost anexată ilegal Crimeea. De altfel, în momentul lansării ideii creării aceste copii rusești a Uniunii Europene, Putin spera că va bloca parcursul european al unor state precum Republica Moldova și Ucraina, care tocmai semnau acorduri de asociere cu Bruxelles-ul. Și apoi, atragerea acestor state în Uniunea sa.

Doar că, 10 ani mai târziu, Uniunea lui Putin nu a putut deveni nici măcar o copie a Uniunii Europene, pentru că diferențele sunt atât de mari, încât nu poate exista niciun fel de comparație reală între cele două structuri.

Cele două uniuni au apărut, în principal, pentru a stabili comerț liber între statele membre. Și în timp ce în Uniunea Europene, în 10 ani comerțul interior a depășit 40 de mii de miliarde de dolari, atunci, în cea Euroasiatică, abia dacă se ridică la 670. Adică o diferență de peste 60 de ori mai mare în favoarea Uniunii europene.

În prezent, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la nivelul Uniunii Europene este de 45 de mii de dolari, în timp ce în cea Euroasiatică e de sub 14 mii de dolari.

Salariul mediu brut în Uniunea Europeană este de 2300 de euro, în timp ce în Uniunea lui Putin abia dacă se ridică la 700 de euro. De altfel, salariul mediu în Uniunea Economică Euroasiatică este mult sub salariile medii din chiar cele mai sărace țări ale UE, Bulgaria, unde este de 1000 de euro, și România, unde este de 1600 de euro.

Salariul mediu în România a crescut de peste 3 ori din momentul aderării la Uniunea Europeană și de mai bine de 2 ori în ultimii 10 ani. În medie, de la apariția sa și până astăzi, în Uniunea lui Putin creșterea salariului mediu a fost una mult mai modestă, de sub 30%.

Iar dacă ne-am referi la pensii, aici diferențele sunt unele și mai mari. În medie, un pensionar european ridică 1600 de euro pe lună, față de aproximativ 230, cât e pensia medie în Rusia și restul Uniunii lui Putin. Chiar și în România un pensionar primește, în medie, de aproape 2 ori mai mult decât în Rusia.

Grăitoare sunt și cifrele în privința relațiilor economice ale Republicii Moldova cu aceste două structuri. Astfel, dacă în 2014 exportam de doar 2 ori mai mult în Uniunea Europeană decât în cea Euroasiatică, astăzi de 10 ori mai multe mărfuri moldovenești ajung în Europa decât în uniunea lui Putin.

Spune multe și faptul că, în 10 ani, Uniunea Economică Euroasiatică a rămas cu aceeași 5 membri de la înființare, fără a mai apărea țări care și-ar dori să facă parte din această structură. Asta chiar dacă criterii de aderare practic nu există și orice țară care și-ar dori să facă parte ar fi acceptată imediat. Ba mai mult, Armenia, una dintre țările membre, ia în calcul tot mai mult să părăsească uniunea lui Putin, în condițiile în care aceasta nu i-a adus niciun avantaj real în 10 ani. De altfel, Erevanul se reorientează tot mai mult spre Uniunea Europeană în prezent.

V-am prezentat până acum niște statistici strict economice care demonstrează că nu poate exista niciun fel de comparație între cele două uniuni. Dar, diferențele sunt mult mai mari dacă am vorbi despre politicile sociale, speranță de viață, respectarea drepturilor omului, libertate, democrație și civilizație. Pentru că Uniunea Europeană, pe lângă avantajele economice, este atractivă și datorită acestor valori, care sunt respectate și promovate în interiorul său mai mult decât oriunde în lume.

Diferențele sunt atât de mari și clare încât, dacă un om rațional și bine intenționat ar fi pus să aleagă între cele două structuri, alegerea sa ar fi una absolut evidentă și extrem de simplă.

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!