Munteanu, desemnat câștigător de CSP
Justiţie 30 mai 2024, 20:09 | 713

Ion Munteanu a câștigat concursul pentru funcția de procuror general, acumulând cel mai mare punctaj la proba interviu organizată de Consiliul Superior al Procurorilor. Munteanu a acumulat 9,21 puncte și i-a devansat pe contracandidații Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei. Decizia CSP-ului va fi transmisă președintelui Maia Sandu, care ar urma să-l numească în funcție pe Ion Munteanu în termen de 15 zile.

Ion Munteanu este procuror din anul 2006. A activat anterior în Procuratura sectorului Centru, municipiul Chişinău, iar în 2009, numele său a figurat într-o procedură disciplinară, fiind pedepsit cu un avertisment. În iulie 2010, el a fost numit procuror în Procuratura Anticorupţie, iar în perioadele 2019-2020 și 2021-2022 a fost adjunct interimar al procurorului-șef al acestei instituții. Printr-un decret semnat de președintele Maia Sandu pe 12 octombrie 2022, Ion Munteanu a fost numit în funcția de procuror general interimar, înlocuindu-l pe Dumitru Robu.

ION MUNTEANU, procuror general interimar: "Obiectivele rămân aceleași specifice Procuraturii: asigurarea unui stat de drept, identificarea soluțiilor pentru eficientizarea în investigarea cazurilor de complexitate maximă. Adaptarea sau gestionarea Procuraturii conform dificultăților cu care ne întâlnim cu specific de infracțiuni noi, cu care Procuratura sau sistemul de drept din Republica Moldova nu s-a mai întâlnit."

Conform regulamentului aprobat de CSP, membrii Consiliului prezenți la ședință au primit câte o fișă de evaluare pentru fiecare candidat. Punctajul final a fost calculat din media acordată de membrii CSP. Candidatul care acumulează cel mai mare punctaj trebuie să fie trimis la evaluarea integrității etice și financiare – Vetting, lucru care nu se va aplica în cazul lui Munteanu.

DUMITRU OBADĂ, președintele Consiliului Superior al Procurorilor: "Domnul Munteanu a promovat comisia Vetting, fiind candidat la Curtea Supremă. Respectiv, la 21 martie a fost raportul Comisiei, iar la 15 aprilie CSM a aprobat acest raport și a constatat evaluarea externă a acestuia."

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: "Așteptările de la noul procuror general sunt foarte mari, cele care le așteaptă întreaga societate: să fortifice sistemul Procuraturii ca să fie unul eficient și să combată corupția, să asigure drepturile cetățenilor și să investigheze eficient toate cauzele, inclusiv cele de rezonanță."

Cu puțin timp înainte de desfășurarea probei interviu pentru candidații la funcția de procuror general, în cadrul concursului organizat repetat, CSP a fost sesizat în privința procurorului Octavian Iachimovschi privind falsificarea unei probe dintr-un dosar ce-i vizează pe membrii de familie.

OCTAVIAN IACHIMOVSCHI, adjunct interimar al Procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție: "Probabil că am avut emoții mai mari decât prima dată, dar cred că m-am descurcat."

Precedentul concursul pentru funcția de procuror general a fost anulat pe 28 februarie, peste câteva zile după ce Octavian Iachimovschi a fost desemnat candidat la șefia Procuraturii Generale. Atunci, CSP a constatat că procesul a fost viciat de Olesea Vârlan, cea care l-a depunctat pe Ion Munteanu. Ulterior, Vârlan a declarat că a fost o greșeală şi a demisionat. Funcţia de procuror general a devenit vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost demis. El este cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Opinia ta contează. Comentează!