Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde
16 ianuarie 2025, 21:04
Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...
Este 5 decembrie. Deja de 5 zile Moldova ar fi trebuit să se încălzească cu gaz ieftin, la tariful de 10 lei pentru un m3, așa cum promiteau escrocul fugar Șor și marionetele sale de aici. Promisiunea venea în plină campanie electorală, una în care rușii au investit zeci de milioane de dolari în încercarea de a provoca destabilizări și a-și instala proprii oameni în administrația locală. Și nici nu era prima de acest fel, pentru că Șor mai promisese și anterior, prin primăvară încă, că va livra gaz mai ieftin.
E, iată că 1 decembrie, prima zi în care Șor urma să ne fericească cu gaz ieftin, a trecut. Iar de gaz nici pomeneală. Între timp, termenul a fost schimbat cu 1 ianuarie, iar tarifele s-au modificat și ele, în dependență de regiune: unde 10,5 lei, unde 11, ba chiar și 14 în anumite zone.
Așadar, Șor gaz nu aduce, în schimb, face multă gargară și propagandă. Acuzând autoritățile că i-ar pune piedici să livreze gazul în țară. De cealaltă parte, toate instituțiile vizate susțin că nu există niciun impediment în acest sens și că, în condițiile unei piețe libere, orice companie poate să livreze gaze consumatorilor finali fără absolut nicio problemă.
Lucru care nu se întâmplă. Pentru că în prezent nu există nici gaz de 137 de dolari, nici de 160 de euro și nici de 220 de dolari, prețurile cu care au tot operat Șor și marionetele sale în toată această campanie propagandistică la care este supusă Moldova continuu.
Pe piață, astăzi gazul este 450 de dolari. Și niciun agent economic sănătos nu va vinde sub acest preț. Sunt regulile simple ale economiei. Așadar, povestea cu „marea companie europeană” cu care s-ar fi înțeles Șor nu e nimic altceva decât o altă uriașă minciună, așa după cum vă spuneam și acum o lună.
În schimb, cea care poate vinde gaze la ce preț dorește ea este Rusia. Mai ales dacă ar fi vorba de câteva zeci de milioane de metri cubi, consumul regiunilor din Moldova unde promitea Șor că va livra. O cantitate infimă care nu-I costă nimic pe ruși, dar pe care o pot utiliza în încercările lor de a destabiliza Moldova și de a instala aici un Guvern marionetă al lor. Doar că și aici nu se leagă ceva. Pentru că gazul în Rusia este extras și livrat de Gazprom.
Gazprom este compania care deține Moldovagaz. Iar Moldovagaz, în prezent, asigură peste 90% din livrările din țară. Moldovagaz nu cumpără însă gaz de la Gazprom, pentru că prețurile acolo sunt foarte ridicate, de peste 700 de dolari, ci o face de la Energocom, care vinde mult mai ieftin după ce a făcut achiziții în vară de pe piața europeană.
Așadar, o adevărată încurcătură, la prima vedere. Lucrurile sunt însă mult mai simple. Rușii și slugile lor de aici au mai lansat o petardă în timpul campaniei electorale, cu destinație pentru oamenii săraci, neinformați, prostiți de decenii de propagandă. Și pe care încearcă să o țină în viață în continuare.
Realitatea e că astăzi, majoritatea cetățenilor, peste 80% din consumatorii de gaze, sunt asigurați cu tarife cuprinse între 12 și 13 lei pentru un m3. Datorită compensațiilor pe care le oferă statul în facturi și în acest an. Compensații asigurate de granturi din partea prietenilor noștri din Occident.
Și că anul acesta, spre deosebire de acum un an, când rușii blocaseră livrările de gaze și curent, în încercarea de a ne lăsa să înghețăm de frig, pe întuneric, în propriile case, lucrurile stau mult mai bine. Și avem și căldură și lumină, stabil, la prețuri decente. În ciuda tuturor încercărilor de a ne îngenunchea.
Așa cum v-am spus ne nenumărate ori, tot ce trebuie să înțelegem noi, este că pe degeaba sau mai ieftin nu există nimic. Totul vine cu un cost. Și unul mult mai mare decât am avea impresia că am câștiga pe moment. Cei 30 de ani de gaz chipurile mai ieftin de la ruși ne-au adus în situația unui stat sărac, vulnerabil, care abia acum începe să facă primii pași spre independență. Independență pe care europenii o au de ani sau de decenii. Și care vine la pachet cu bunăstarea, libertatea și democrația.