Miniştrii de externe ai ţărilor membre NATO au avut la Bruxelles, discuții despre sprijinul Alianției faţă de Ucraina
NATO și Statele Unite și-au reafirmat angajamentul reciproc în cadrul Alianței, iar Europa și Canada trebuie să își asume mai multă responsabilitate pentru securitatea comună. Acestea sunt concluziile reuniunii de două zile a miniștrilor de externe din țările NATO, prezentate de secretarul general al Alianței, Mark Rutte. Rutte a subliniat faptul că cea mai mare amenințare la adresa securității rămâne a fi Federația Rusă, dar indiferent de provocări, aliații trebuie să se asigure că au forțele și capacitățile necesare pentru a descuraja agresiunea, dar și pentru a se apăra în cazul în care cineva face greșeala de a ataca un stat aliat. De asemenea, aliații l-au asigurat de sprijinul lor continuu pentru Ucraina pentru a se apăra în prezent și pentru a contribui la consolidarea forțelor sale armate pentru viitor. Marc Rutte a declarat că NATO susține efortul depus de Statele Unite prin care încearcă să pună capăt războiului într-un mod just și durabil. Iar aliații - inclusiv prin eforturile conduse de Franța și Regatul Unit - au arătat că sunt pregătiți, dornici și capabili să își asume mai multe responsabilități pentru a contribui la asigurarea păcii atunci când va veni momentul. NATO însăși continuă să ofere sprijin politic și practic pentru Ucraina.
Trei persoane au fost ucise și alte peste 30 au fost rănite în atacuri rusești cu drone în regiunea Harkov, în estul Ucrainei, au anunțat responsabili ucraineni în cursul nopții de joi spre vineri.
Corpurile a trei persoane au fost găsite în dărâmăturile unor clădiri rezidențiale și de birouri într-unul dintre cartierele Harkovului, au indicat serviciile de urgență ucrainene. De asemenea, 32 de persoane, printre care un copil, au fost rănite în aceste lovituri atribuite dronelor rusești joi seară care au provocat incendii în această zonă de locuințe și birouri.
Miercuri, președintele Volodimir Zelenski a denunțat atacurile „deliberate” ale dronelor rusești împotriva instalațiilor energetice din țara sa, în ciuda unui fragil acord de armistițiu, relatează AFP. Pe de altă parte, Moscova a acuzat miercuri Kievul că a atacat „în mod deliberat” infrastructura sa energetică de două ori, în regiunea de graniță Kursk. Cele două țări aflate în conflict armat au afirmat fiecare că au transmis Washingtonului informații despre „încălcarea” de către cealaltă parte a moratoriului asupra loviturilor împotriva instalațiilor energetice.
„Rusia rămâne o amenințare existențială pentru Europa”, a declarat joi seară ministrul de externe ucrainean Andri Sibiga, invitat la Bruxelles la reuniunea miniștrilor de externe din țările NATO. „Ucraina și-a dovedit disponibilitatea de a realiza pacea, dar Putin vorbește despre cereri și condiții”, a spus Sibiga.
ANDRI SIBIGA: "NATO și Europa trebuie să privească spre est și să vadă un aliat puternic și serios - Ucraina. Întrebarea astăzi este nu dacă Rusia vrea să atace restul Europei. Uitați-vă la cât de multe resurse pune ea în mașinăria sa de război. Întrebarea este dacă vom fi noi pregătiți sau nu. Vom opri noi Rusia în Ucraina și vom descuraja o altă agresiune? Răspunsul nostru este da, însă numai dacă presiunea asupra Moscovei sporește și Ucraina este consolidată."
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a ținut să remarce sprijinul ferm al Alianței Nord-Atlantice pentru Ucraina prin anunțul angajamentului privind peste 20 de miliarde de euro în asistența pentru securitate, promise de țările aliate, de la începutul acestui an. Această sumă se adaugă celor 50 de miliarde de euro reprezentând ajutorul livrat Kievului anul trecut de țările NATO, scrie Agerpres.