Reacțiile alergice grave, în creștere
Social 15 august 2024, 20:13 | 2105

Tot mai multe persoane solicită ajutorul medicilor prezentând simptome de șoc anafilactic. Reacția alergică gravă, cu risc de deces, poate fi provocată de anumite produse, plante, dar și de înțepăturile unor insecte. Numărul cazurilor a crescut considerabil comparativ cu anul trecut, spun specialiștii. În această perioadă, în fiecare zi este înregistrat cel puțin un pacient cu reacții alergice severe, ne-au spus responsabilii de la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

LARISA ARNAUT, medic de urgență, CNAMUP: "În comparație cu anul precedent, aproape în jumătate au crescut numărul de cazuri cu reacții alergice severe la înțepături de insecte veninoase, neveninoase. Reacții alergice severe la produse alimentare, la foarte multe tipuri de alergeni. După statistică, zilnic, este înregistrat un caz de reacție alergică severă, iar ca complicație apare șocul anafilactic."

Anafilaxia poate avea consecințe fatale dacă nu este solicitată imediat intervenția medicilor.

LARISA ARNAUT, medic de urgență, CNAMUP: "Chiar recent, la garda trecută, am avut un caz. Persoana a dezvoltat șoc anafilactic după fructe de mare, după ce a mâncat fructe de mare, creveți. Este interesant că persoana în cauză a făcut o reacție alergică severă cu două săptămâni anterior."

În unele cazuri, organismul poate dezvolta o alergie severă de la o înțepătură de insectă.

LARISA ARNAUT, medic de urgență, CNAMUP: "Inițial se produce o sensibilizare a organismului. Persoana zice „Da, am fost înțepată de multe ori și totul este bine”. Da, este o reacție alergică locală, care mai apoi, următoarele ori, se sensibilizează organismul, se eliberează niște mediatori chimici în organismul nostru. E normal ca acești mediatori să se elibereze, doar că la unele persoane acești mediatori se eliberează într-o cantitate mult mai mare. Răspunsul organismului este unul agresiv. Toți suntem mușcați de albini, numai că cineva reacționează cu o erupție locală, ații fac șoc anafilactic."

Acest bărbat ne-a mărturisit că a fost și el înțepat de viespi acum doi ani, însă a scăpat cu bine deoarece reacția alergică nu s-a agravat.

Alți oameni au alergii la polenul de la plante și copaci. Ei spun că știu ce este un șoc anafilactic și încearcă să-l evite.

De la începutul lunii iunie, au fost înregistrate 74 de cazuri de șoc anafilactic provocate de înțepătură de insectă. Cifra a crescut comparativ cu perioada similară a anului trecut, când au fost înregistrate 53 de cazuri. Totodată, în perioada sezonului estival a crescut și numărul solicitărilor medicilor de pe ambulanță. În perioada 5–11 august, echipele de asistență medicală urgentă au avut 14.845 de solicitări pe întreg teritoriul țării.

Opinia ta contează. Comentează!