Spectacolul „Domnișoara Iulia” va fi jucat în premieră la Teatrul „Mihai Eminescu” pe 29 și 30 iunie
Spectacolul „Domnișoara Iulia” va fi jucat în premieră la Teatrul „Mihai Eminescu” pe 29 și 30 iunie. Echipa noastră de filmare a aflat de la actorii implicați că spectatorii vor avea multe de învățat din piesa scrisă în urmă cu peste 130 de ani. Se vorbește despre diferențele dintre clase și relațiile de putere, despre constrângerile și presiunile sociale, capabile să distrugă destine.
Scrisă în anul 1888 de dramaturgul suedez August Strindberg, piesa „Domnișoara Iulia” a șocat și a stârnit scandal. Autorul sfida niște tabuuri! La mai bine de un secol distanță, textul continuă să neliniștească și să tulbure. Acțiunea piesei se desfășoară în noaptea de Sânziene, în casa unui conte, mai exact, în bucătăria conacului. Domnișoara Iulia, fiica contelui, coboară în bucătărie și rămâne aici pentru a testa limitele, pentru a înfrunta niște principii, ale sale și ale celor din jur. Rămâne să-și petreacă noaptea cu Jean, servitorul.
CORINA ROTARU, actriță: "Eu joc rolul domnișoarei Iulia. O fată de 25 de ani, o aristocrată, tatăl său fiind conte, iar mama sa a decedat. Totuși motivul și simbolul mamei este permanent în piesă, pentru că păcatele mamei se transmit fiicei și ea suferă acest purgatoriu."
ALEXANDRU PLEȘCA, actor: "În acest spectacol eu interpretez rolul lui Jean. Este vorba despre un valet în casa unui conte, care are o relație cu fiica domnului conte."
Unii actori susțin că piesa are mesaj profund, iar rolurile pe care le au sunt pe alocuri dificile.
OLGA TRIBOI, actriță: "Îmi este foarte greu să vă spun ceva exact despre ea, pentru că este complexă, contradictorie. E cu mâna pe Biblie, dar faptele nu întocmai corespund cu ceea ce se spune acolo. Este acea grea relație dintre bărbat și femeie."
Repetițiile nu au fost deloc ușoare, pentru că și piesa este una complicată, afirmă regizorul Luminița Țâcu.
LUMINIȚA ȚÂCU, regizor: "Un text foarte râvnit de actori, pentru că sunt roluri complexe, mari, profunde, interesante. De aceea este și o provocare pentru regizori. Cred că este un text așteptat și de spectatori, mai ales de cei care au auzit de Strindberg."