Unele restricții privind publicitatea jocurilor de noroc vor fi revizuite
Cadrul normativ privind publicitatea jocurilor de noroc cu risc social redus a fost revizuit de Parlament. Un proiect de lege în acest sens a fost votat, în prima lectură, de 53 de deputați ai puterii. Astfel, vor fi instituite anumite limite de difuzare și se va renunța la interzicerea totală a publicității în acest domeniu. Autorii proiectului propun permiterea publicității și a programelor audiovizuale sponsorizate de persoane juridice care desfășoară jocuri de noroc cu risc social scăzut.
RADU MARIAN, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe: "Noi propunem permiterea publicității pariurilor sportive și loteriei, adică publicitatea cu risc social scăzut în anumite situații când acest lucru nu este practic. Mai exact, permite publicitatea în timpul transmisiunilor la nivel național la TV și radio a evenimentelor sportive, dar și în intervalul orelor. Și explicăm de ce facem acest lucru. În majoritatea țărilor europene este permisă publicitatea de pariuri, inclusiv la competițiile sportive internaționale, cum ar fi: Liga Campionilor sau campionatele europene și mondiale de fotbal."
Potrivit lui Radu Marian, în prezent, interdicția impusă de legislație creează situații în care orice transmisiune a unui eveniment sportiv internațional în spațiul audiovizual al țării noastre încalcă legea. Deputatul a făcut referire la campionatul european de fotbal din acest an, care s-a desfășurat în Germania, iar unul din sponsorii principali ai acestei competiții a fost o companie de pariuri. Un alt caz relevant ar fi transmisiunile TV ale meciurilor de fotbal între echipele din Republica Moldova și echipe din alte țări, iar cele din urmă au inscripționat pe tricouri logotipurile companiilor de pariuri sportive.
RADU MARIAN, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe: "Și ca să nu punem în dezavantaj compania Loteria Națională a Moldovei, care contribuie substanțial la buget, față de companiile străine, am intervenit cu această promisiune de a permite publicitatea pentru pariurile sportive și loterie în spațiul audiovizual în intervalul, atunci când audiențele sunt cele mai joase. Amintim că 70% din profiturile care se generează în țară urmare acestor jocuri de noroc ajung la bugetul de stat. În 2023 în bugetul statului au ajuns peste 300 de milioane de lei, care au fost investiți în sport, cultură și alte activități."
Marea majoritate a restricțiilor de publicitate vor rămâne însă în vigoare. Cea mai invazivă publicitate, cea din online sau cea de pe bannerele din exterior, va rămâne interzisă. La fel, rămâne interzisă publicitatea pentru jocurile de noroc cu cel mai mare risc social, cum ar fi aparate de joc, păcănele, cazinouri și altele. Potrivit autorilor proiectului, în perioada 2018 – 2023, la Bugetul Public Național au fost încasate venituri de 607 milioane de lei, urmare a activității Loteriei Naționale a Moldovei. Se estimează că proiectul propus va genera investiții directe de cel puțin 30 de milioane de lei anual în susținerea și promovarea evenimentelor sportive, precum și în „stimularea producerii de conținut media autohton”. Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.