Împrumuturile bancare au constituit 85% din necesitățile de creditare, iar datoria totală a persoanelor fizice a crescut
Tendința cetățenilor de a merge la bănci s-a menținut și în anul trecut. Oamenii au împrumutat mai mult decât au economisit, a constat expertul în economie Veaceslav Ioniță. Potrivit acestuia, băncile se întrec în atragerea clienților, unul dintre factorii decisivi fiind mărimea dobânzii.
Împrumuturile bancare au constituit 85% din necesitățile de creditare, iar datoria totală a persoanelor fizice a crescut semnificativ în anul trecut, atingând o cifră de peste 52 de miliarde de lei, în creștere cu 10 miliarde față de 2023. „Majoritatea acestor credite au fost accesate de la bănci, iar creșterea a fost cea mai mare din istoria Republicii Moldova”, afirmă Veaceslav Ioniță.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "În acest an, înclinația spre economie a fost una negativă, am avut o înclinație spre consum, deci noi am luat mai multe împrumuturi decât am făcut depozite. De fapt, am cheltuit mai mult decât am economisit."
În 2024 a fost înregistrată o creștere enormă a soldului creditelor. Potrivit expertului, băncile concurează pentru a atrage populația în calitate de creditor, iar dobânda oferită de acestea este mai atractivă.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Astăzi, noi avem credite ipotecare 52%, deci mai mult de jumătate, au crescut, creditele pentru consum au rămas mai mult sau mai puțin egal deci 42%, dar creditele pentru afaceri practic au dispărut ca formă de credit."
Cetățenii se împrumută la bănci fie să consume, fie să-și cumpere un imobil, a concluzionat expertul în analiza sa economică săptămânală.