Sprijin financiar continuu din partea UE
Economic 9 mai 2024, 20:17 | 305

Investițiile Uniunii Europene în Republica Moldova vor crește pe măsură ce autoritățile de la Chișinău vor alinia legislația națională la cea comunitară. „Uniunea Europeană este gata să investească în toate domeniile, scopul principal fiind ca oamenii din Republica Moldova să aibă un nivel de trai cât mai asemănător ca cel al europenilor”, a declarat astăzi la Chișinău comisarul european pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn.

JOHANNES HAHN, comisar european pentru buget și administrație: "Dacă vorbim despre investiții majore, atunci vorbim de infrastructură, drumuri, calea ferată. De asemenea, vorbim despre investiții în digitalizare. Domeniul energetic este extrem de importat. Noi deja am investit în proiecte ce țin de interconectare."

Întrebat cum monitorizează Bruxellesul utilizarea banilor, Johannes Hahn a răspuns că de acest lucru se ocupă Delegația UE la Chișinău. Misiunea diplomatică urmărește îndeaproape cum progresează autoritățile la capitolul implementării reformelor, a precizat comisarul.

JOHANNES HAHN, comisar european pentru buget și administrație: "Dacă nu greșesc, principala provocare a autorităților de la Chișinău este să găsească judecători, avocați, procurori integri și calificați. Aceasta este principala provocare a Guvernului. Noi suntem gata să-i sprijinim cu tot ceea ce este necesar și posibil. Consider că principalul obiectiv este faptul ca banii să fie utilizați corect."

Comisarul european a evitat să comenteze vizitele la Moscova ale unor politicieni din Republica Moldova.

JOHANNES HAHN, comisar european pentru buget și administrație: "Ce pot să spun? Uneori rămân și eu uimit. Cred că este evident ce face Putin și consider că este o provocare imensă să marchezi sfârșitul unui război, dacă tu începi un alt război. Comunitatea internațională trebuie să fie mai unită în condamnarea acestui lucru."

Oficialul european a mai spus că deși Republica Moldova merge împreună cu Ucraina în procesul de aderare, acest lucru poate fi schimbat pe parcurs, pentru că decizia finală se va baza pe meritocrație.

Opinia ta contează. Comentează!