Atenție la utilizarea sobelor
Social 18 octombrie 2024, 16:21 | 85

În preajma sezonului rece, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență desfășoară activități de prevenire a incendiilor în casele încălzite de la sobe. Specialiștii le recomandă oamenilor să le verifice minuțios înainte de utilizare. Atenție! Este strict interzisă utilizarea lichidelor ușor inflamabile pentru aprinderea focului.

Salvatorii și pompierii au ajuns astăzi într-o gospodărie din orașul Codru. Familia Galinei se încălzește pe timp de iarnă și cu gaz, și cu lemne. Focul în sobă se face deja de o săptămână.

GALINA VÎNAGĂ, locuitoare, orașul Codru: "Noi încălzim cu lemne, la noi soba e pentru patru camere și încălzește bine. Avem și gaz, dar mai mult cu soba. Eu toată ziua sunt acasă, lângă sobă, la bucătărie și dacă se întâmplă ceva, eu văd."

Specialiștii au recomandări pentru a evita situațiile neplăcute.

Specialiștii i-au îndemnat pe oameni să verifice sobele înainte de a le folosi, asigurându-se că sunt funcționale și curățate. Canalele de ventilare trebuie să fie neapărat deschise și curățate, pentru a permite circulația aerului. Atenție! Este strict interzisă utilizarea lichidelor ușor inflamabile pentru aprinderea focului.

LILIANA PUȘCAȘU, ofițer de presă, IGSU: "De obicei, ne întâlnim cu încălcări a regulilor de apărare împotriva incendiilor, cum ar fi: utilizarea sobelor incorect. De asemenea, folosirea lichidelor ușor inflamabile, care duce la provocarea de incendii, chiar și explozii și arsuri pentru oamenii care utilizează aceste lichide ușor inflamabile, cum ar fi gazul lampant și benzina, care sunt strict interzise."

Specialiștii i-au îndemnat pe oameni să folosească o tablă metalică sau un suport când aprind focul în sobă, pentru a proteja podeaua de căldură și eventuale scurgeri de cenușă și jăratec. Este recomandată instalarea în locuințe a detectoarelor de fum, care pot semnala despre pericol.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, în anul 2023 au fost raportate 1667 de incendii din cauza exploatării sobelor, soldate cu 21 de decese. De la începutul anului curent, au fost înregistrate peste 1240 de incendii din aceeași cauză, în urma cărora au decedat 18 persoane.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie