Soluții de susținere a micilor fermieri
Social 12 septembrie 2024, 20:39 | 239

Au identificat mai multe soluții pentru dezvoltarea agriculturii și pentru integrarea fermierilor mici în lanțurile valorice. Mai mulți experți, autorități publice, dar și agricultori s-au întrunit astăzi la Chișinău, în cadrul unei conferințe, pentru a discuta despre viitorul acestui sector în Republica Moldova. Unii fermieri ne-au mărturisit că și-ar dori ca produsele autohtone să fie mai prezente în magazine, iar experții în domeniu susțin că o măsură importantă de susținere a agricultorilor ar fi organizarea piețelor locale.

VLADIMIR BOLEA, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare: "În Republica Moldova dacă lipsește ceva cu adevărat din segmentul nostru de agricultură sunt micii producători, pe care trebuie de pus accentul. Vreau ca să înțelegem cu toții că agricultura este extrem de complexă și toate părțile componente: micro, mici mijlocii și mari sunt extrem de importante și au plus valoarea lor."

Unii agricultori spun că își doresc ca produsele locale să fie mai prezente pe rafturile magazinelor din Republica Moldova.

VASILE PETROV, agricultor din satul Puhăceni, Anenii Noi: "Problema la marketuri e că multă marfă e din export și e clar că cantitățile noastre de realizare se reduc un pic. Vrem ca pe piață să avem o realizare de cel puțin 50% să fie marfa noastră. Eu cred că la moment nici 35% nu e."

Încearcă să-și vândă producția și Vasile Olărescu. Agricultorul se ocupă de creșterea prunelor într-un sat din raionul Cimișlia.

VASILE OLĂRESCU, agricultor din satul Fetița, Cimișlia: "Partea pe care o dăm la uscat - nu e o problemă. Și procesarea văd că până ce este, dar ar fi de dorit ca să avem realizare mai mult în stare proaspătă, pentru că acolo este preț. Ceea ce merge la uscătorie are un preț cât de cât, iar ceea ce dăm la procesare...uneori nici cheltuielile nu le acoperim."

Unii specialiști din domeniu susțin că o soluție pentru susținerea agricultorilor ar fi organizarea piețelor locale.

NICOLAE COJOCARU, membru-fondator al Asociației EcoLocal: "Eu reprezint și insist că trebuie să organizăm piețe regulate, permanente a micilor producători, a producătorului artizanal sau a producătorului casnic. Să ajustăm legislația, pentru că la noi legislația foarte puțin e ajustată și să repetăm experiența țărilor Uniunii Europene sau producătorului mic și micro, casnic, din Uniunea Europeană."

IURIE FALĂ, director „Moldova Fruct”: "Rețelele de magazine au fluxuri constante de consumatori sau de cumpărători și trebuie să găsească mărfurile căutate pe rafturi și atunci acest lucru impune și furnizorii să se ajusteze la aceste condiții."

Conferința a fost organizată cu susținerea Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură și proiectului Dialogul Moldo-German privind Politicile în Agricultură, lansat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Opinia ta contează. Comentează!