Artișiti emeriți, salarii mizere
Cultură 7 septembrie 2023, 20:29 | 7992

Sunt nevoiți să lucreze la mai multe posturi de muncă pentru a supraviețui. Vorbim despre artiștii de la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, care spun că salariile pe care le primesc nu le ajung nici măcar pentru strictul necesar. Fac totul din pasiune, ne-au mărturisit unii dintre ei. Contactat de Jurnal TV pentru a comenta starea materială precară a artiștilor, secretarul de Stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, a spus că până la finele acestui an, angajații tuturor instituțiilor teatral-concertistice ar urma să beneficieze de o majorare salarială.

ANASTASIA HOMIȚCAIA, solist de balet: "O pereche de puante deja costă în jur de patru mii de lei. Da, teatrul ne achită câte o pereche pe an, dar finanțările și cheltuielile pe care le au unii artiști nu pot să-și permită o vestimentație de exemplu. Salariul pe care îl primesc artiștii practic e o pereche de puante."

Conducătorul trupei de balet, Anastasia Homițcaia, ne-a mărturisit că mulți artiști pleacă din cauza salariilor mici. În aceste condiții, Teatrul se confruntă cu o criză de angajați, iar volumul de muncă este acum și mai mare.

ANASTASIA HOMIȚCAIA, solist de balet: "Dacă nu ar fi acest deficit, poate nici nu am vorbi atât de acut despre această problemă. Alte teatre de peste hotare invită artiști pentru că oferă un salariu atractiv, noi însă creștem acei artiști și nu îi putem ține."

Bogdan Aprofirei a decis să vină la Teatrului de Operă și Balet din Chișinău, după ce anterior a fost artist de balet la Opera Națională Română din Iași. Spune că a știut că aici va primi un salariu mai mic și și-a asumat acest lucru.

BOGDAN APROFIREI, artist de balet din România: "Am în jur de 200-250 de euro lunar. Cam atât e și chiria. E greu. Trebuie să muncim extrem de mult, să mai avem și alte job-uri, să plecăm în turnee. Chișinăul chiar are artiști excepționali, dar, din păcate, cam toți sunt plecați peste hotare, pentru că aici e greu de trăit."

Mulți dintre artiști sunt nevoiți să lucreze la două locuri de muncă pentru a-și putea asigura strictul necesar.

IANA DAVÎDOVA, artistă de balet: "Mulți au plecat din profesie pentru că nu pot supraviețui. Fiecare dintre noi lucrează încă la un lucru. Cineva muncește ca hostess, cineva predă la gimnastică, unii au studioul său de balet, cineva se duce și învață copii."

LIUBOV BATÎR, artistă de balet: "Suntem foarte mult apreciați de străini și mult mai puțin apreciați la noi în țară. Avem niște salarii foarte mici, probabil și o servitoare are un salariu mai mare decât un artist de balet și asta este foarte trist."

În cadrul conferinței de presă dedicată Festivalului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, directorul instituției a menționat că, în acest an, vor fi puse în scenă spectacole de operă mai vechi, pentru că bugetul pentru anul curent nu este suficient pentru montarea altor spectacole noi.

NICOLAE DOHOTARU, director al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”: "În ultimii ani avem prea puține montări noi, chiar dacă anterior ne-am propus ca în fiecare ediție a festivalului să avem câte un spectacol nou și poate că vom ajunge la acest timp."

RODICA PICIREANU, soprană: "Sunt actori, soliști, toată trupa teatrală, care sunt nevoiți să supraviețuiască pentru a menține acel nivel frumos pe care îl vede spectatorul. Artiștii noștri sunt nevoiți să lucreze la două sau trei servicii și aceasta este greutatea noastră."

Secretarul de Stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, a declarat pentru Jurnal TV că Teatrul de Operă și Balet beneficiază permanent de sprijin financiar din partea instituției, pe lângă subvenția pe care o primește anual. Cât privește salariile mici ale artiștilor.

ANDREI CHISTOL, secretar de stat al Ministerului Culturii: "Una din prioritățile noastre pe care o avem până la finalul anului curent este să venim cu o creștere a salariului angajaților din instituțiile teatral-concertistice și în special a celor de la Teatrul de Operă și Balet și lucrăm acum la o metodologie nouă de subvenționare a instituțiilor teatral-concertistice, care sperăm în curând să fie pusă în discuție publică."

Potrivit unui raport financiar al Teatrului Național de Operă și Balet, pe parcursul anului 2022, instituția a obținut venituri de peste 64 de milioane de lei, dintre care peste 33 de milioane au fost alocate de Ministerul Culturii. Totodată, a avut cheltuieli administrative și care țin de serviciile prestate în sumă de 70 de milioane de lei. Astfel, Teatrul a înregistrat datorii comerciale de 2,3 milioane de lei și datorii față de angajați de aproape trei milioane de lei Raportul mai arată că pentru deplasarea artiștilor la turneele internaționale au fost cheltuite peste 12 milioane de lei, iar pentru remunerarea personalului încadrat în procesul de prestare a serviciilor teatral-concertistice - peste 19 milioane de lei. Pentru contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii, Teatrul a cheltuit 5,7 milioane de lei, iar energia electrică și termică i-a costat pe administratori peste 1,6 milioane de lei.

Opinia ta contează. Comentează!