Post Scriptum cu Alex Cozer: Refugiații din avocatură

Acum câteva săptămâni avocații patriei s-au supărat foarte tare pe noua guvernare, au ieșit la proteste și chiar au intrat și în grevă. Motivul? O lege prin care să le mai fie redusă un pic din imunitate și care să permită reținerea lor fără acceptul Uniunii Avocaților în cazurile flagrante de corupție. În societatea noastră se știe foarte bine că mulți dintre avocați sunt corupți, la fel ca și procurorii, judecătorii și restul actorilor din actul de justiție. De multe ori, avocații nu au nicio treabă cu pregătirea pledoariilor în sălile de judecată, analizarea codurilor penale sau civile, ci nu sunt nimic altceva decât niște mijlocitori, purtători de kulioace, negociatori între judecători, procurori și ofițeri de urmărire penală. Sigur, nu sunt nici pe departe toți avocații așa, dar o bună parte dintre ei se ocupă cu asta. Mai ales că, în prezent, noi avem zeci de avocați care doar în ultimii doi ani s-au reprofilat din funcțiile de procurori sau judecători. Și nu plecat din procuraturi și judecătorii de buni și profesioniști ce erau.

Trei dintre ei, foști procurori pe cât de experimentați pe atât și de controversați, sunt astăzi apărătorii transfugilor comuniști, pe care-i vedeți în fiecare seară în televizoare, victimizându-se pentru că au fost reținuți.

Spre exemplu, avocatul lui Sergiu Sîrbu este fostul procuror Vladimir Moșneaga, pomenit de noi anterior în Post Scriptum după ce a mușamalizat un dosar penal ce viza jefuirea cetățenilor de peste un miliard de lei prin facturile la energie electrică.

Este vorba despre schema implementată de Plahotniuc și Andronachi între 2014 și 2016, care a fost vizată și într-un dosar penal. Pe această schemă criminală fusese intentat un dosar penal în 2015 de către procurorul Ruslan Cașu. Dosarul i-a fost luat însă și transmis lui Moșneaga, care l-a și închis, fără ca cineva să fie tras la răspundere pentru jaful de proporții.

Moșneaga a plecat din funcția de procuror în 2019 fiind putred de bogat. Are o casă de proporțiile unui castel, estimată la cel puțin 10 milioane de lei. Pentru a-și justifica un pic din veniturile de nabab, Moșneaga trecea în declarațiile de avere că primea zeci de mii de euro de la părinții ce duc o viață modestă într-un sat din Dubăsari.

Pe Violeta Ivanov o apără tot un fost procuror. Este vorba de Lilian Rudei, plecat din sistem în 2020 și el cu o avere greu de explicat. Rudei s-a remarcat prin dosarul penal împotriva fostului șef al FISC-ului, Nicolae Vicol. Este interesant că dosarul a fost pornit tocmai după ce Vicol semnalase jafurile colosale de la Metalferos, în spatele cărora, după cum bine știm, stăteau nimeni alții decât Plahotniuc și Andronachi. În 2015, Rudei a obținut condamnarea lui Vicol la 6 ani de închisoare, dar în 2020 sentința a fost anulată, iar dosarul trimis la rejudecare.

La fel ca și Moșneaga, Rudei a fost și el subiectul investigațiilor jurnalistice pentru că declara donații generoase, de sute de mii de lei și zeci de mii de euro de la rude.

Iar pe Vladimir Vitiuc îl apără Valeriu Bodean, fostul adjunct de la PCCOCS al odiosului Nicolae Chitoroagă. Bodean are un trecut în care s-a remarcat prin loialitatea sa față de regimurile de la guvernare, instrumentând dosare politice în cazul evenimentelor din aprilie 2009. Ulterior, acesta a dat dovadă de loialitate și în perioada regimului Plahotniuc, fiind avansat până în fotoliul de adjunct al lui Nicolaie Chitoroagă, la PCCOCS, alături de care a și plecat din funcție la scurt timp după ce a căzut guvernarea PD, în iulie 2019.

Așadar, vedem că oamenii care ar fi trebuit să se ocupe de urmărirea penală a celor care în 2016 au fost mituiți de Plahotniuc pentru a trece de partea sa, au ajuns astăzi să-i apere. Și nu sunt nici pe departe cazuri singulare. Pentru că astăzi printre avocați se mai numără oameni precum Ion Druță, Corneliu Gurin, Mihai Poalelungi, Nicu Șendrea, Lilian Bacalîm sau Oleg Sternioală, iar la rând, pentru a-și lua licențele așteaptă Adriana Bețișor, Adrian Popenco, Ion Caraciuan și mulți alții.

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!