Aproximativ 70 la sută din căldură se pierde prin pereți, geamuri, uși sau acoperiș
Moldova consumă de trei ori mai multă energie pentru încălzirea locuințelor decât țările europene. Asta din cauza pierderilor de căldură prin pereți, geamuri, uși și acoperiș. Soluția este simplă. Pentru a economisi, casele trebuie izolate termic. Un studiu din România arată că factura la gaze se poate reduce în fiecare lună cu 6%, adică aproximativ cu 400 de lei în cazul unui apartament cu două camere, dacă am reduce cu un grad temperatura în case.
Când consumăm mult, plătim mult. Majoritatea așteaptă cu frică factura la gaz fără a lua în calcul posibilitatea de a avea o casă caldă cu resurse mici. Aproximativ 70 la sută din căldură se pierde în fiecare zi prin pereți, geamuri, uși sau acoperiș. Ca să nu mai încălzim aerul de afară, experții recomandă izolarea termică.
VICTOR GROPA, decanul facultății Energetică și Inginerie Electrică, UTM: "Nu trebuie inventată bicicleta. Trebuie să ne uităm exact ce au făcut buneii noștri. Au construit case mici, de regulă din lut, câteva rânduri de geamuri, acoperiș din paie, ca să mențină căldura."
Astăzi cerințele de confort sunt altele, dar geamurile de calitate, izolarea efectuată corect, o ventilare corespunzătoare și alte tehnici ne ajută să consumăm de zece ori mai puțină energie.
VICTOR GROPA, decanul facultății Energetică și Inginerie Electrică, UTM: "Trebuie de izolat pereții, e principala măsură. Produce un efect economic de 40%. 08:54-09:06 Izolarea tavanul este o măsură care contează în proporție de 30% din economia totală. Perioada de răscumpărare e de până la zece ani. 10:08-10:20 O altă măsură care ar produce un efect de 15% este schimbarea geamurilor și ușilor."
Așadar, atenție la performanța energetică a învelișului casei, adică la izolarea pereților, șapelor și a temeliei. Termoizolarea exterioară, realizată corect, iarna, nu va permite căldurii să iasă din casă, iar vara va menține răcoare în locuință. Materialul preferat de moldoveni în acest sens este polistirenul expandat.
CONSTANTIN CANDU, expert în termoizolare: "Beneficiile lui fiind un preț mai mic și ușurință la montare. Se lipesc plăcile de polistiren, după care se fixează diblurile, armarea, gruntuirea și aplicarea tencuielii decorative."
Efectul va fi însă minim dacă nu montați și un sistem de ventilare eficient. Acesta va stopa accesul necontrolat al aerului și va reduce pierderile de căldură. Este importantă și termoizolarea acoperișului, prin care se pierde aproximativ 15 la sută din căldură. În acest caz, cel mai des este utilizată vata minerală.
CONSTANTIN CANDU, expert în termoizolare: "Vata minerală are ca beneficiu rezistența la foc. Termoizolarea cu vată minerală se face în zone zgomotoase, aglomerate, ca mai greu să pătrundă gălăgia în case."
Aproximativ 30 la sută din căldură se pierde prin uși și ferestre. Din această cauză, toate blocurile moderne care se construiesc acum sunt dotate cu geamuri termoizolante din PVC sau aluminiu. Cu cât mai multe camere are profilul, cu atât mai cald va fi în casă.
ALEXANDRU MOROȘANU, agent imobiliar: "Am folosit geamuri de calitate, profil cu cinci camere, cu deschidere în toate părțile, potrivite pentru sezonul cald și rece."
Companiile de construcții moderne ridică pereți în trei straturi în cazul apartamentelor, dar neapărat oferă fiecărui locatar posibilitatea de a decide ce temperatură să aibă în casă.
ALEXANDRU MOROȘANU, agent imobiliar: "Fiecare apartament este dotat cu sistem de încălzire autonomă gazificat. Toți proprietarii își vor regla temperatura în funcție de necesități."
Totuși, specialiștii recomandă să nu începem niciodată lucrările de termoizolare a locuinței fără calculele necesare. Fiecare material își are locul lui în anumite condiții, iar pereții trebuie pregătiți în prealabil - la fel și acoperișul sau alte părți ale locuinței. O casă eficientă termic te scapă de cheltuieli inutile! Află mai multe pe jurnaltv.md