Și-a găsit pasiunea în apicultură
Social 16 august 2024, 20:36 | 1558

A lăsat domeniul didactic și s-a aventurat în apicultură. Este povestea unei foste învățătoare din satul Socola, raionul Șoldănești, care, împreună cu familia sa, a pus pe roate o afacere de producere a mierii acum șapte ani. Valentina Rotaru spune că a început cu zece stupi, iar pe parcurs a crescut numărul la aproape 200. Apicultoarea a beneficiat și de un sprijin din partea Agenției Austriece pentru Dezvoltare și PNUD Moldova, care au ajutat-o să instaleze panouri solare în gospodărie și să reducă semnificativ cheltuielile la energia electrică.

VALENTINA ROTARU, apicultoare: "Avem o prisacă care dispune de aproximativ 180 de stupi cu albine și în prezent ne ocupăm cu colectarea mai multor tipuri de miere. Am început activitatea cu vreo șapte ani în urmă, datorită unor prieteni de familie, la fel apicultori."

Acum, familia muncește de zor la prisacă pentru a putea oferi cumpărătorilor un produs de calitate.

VALENTINA ROTARU, apicultoare: "Începem lucrul pe la ora 09:00. De obicei, soțul împreună cu feciorul mai mare lucrează în prisacă, colectează ramele din stupi, iar eu cu fiica avem procedura de descăpăcire. Eu le descălăcesc, iar fiica le pune în centrifugă, apoi le scoate și le așează pe raft."

Anul trecut apicultorii au obținut o recoltă bogată – peste șase tone de miere polifloră, de salcâm, de rapiță, de mai și floarea soarelui. Cea mai mare cantitate a fost vândută angro, iar o tonă de miere și-a găsit cumpărătorii cu ajutorul rețelelor de socializare.

VALENTINA ROTARU, apicultoare: "Volumul de miere pe care îl producem depinde de an la an de condițiile climaterice pe care le avem la momentul recoltării. Anul trecut de exemplu noi am strâns patru tipuri de miere: de mai, de mană, miere de rapiță și miere de floarea soarelui. În total cred că am avut vreo cinci tone. Vindem mierea pe piața locală, dar avem și o cantitate exportată în Italia."

Cu ajutorul Agenției Austriece pentru Dezvoltare și PNUD Moldova, familia a reușit să instaleze panouri solare în gospodărie și să reducă semnificativ cheltuielile la energia electrică.

VALENTINA ROTARU, apicultoare: "Am aplicat la proiect cu solicitarea unui sistem fotovoltaic de 6kW. Datorită instalării panourilor, vom avea unele economii atât în bugetul familial, cât și în bugetul întreprinderii și astfel noi vom putea să extindem afacerea noastră, să diversificăm activitatea, să începem să producem mai multe tipuri de creme de miere."

Opinia ta contează. Comentează!