Recolta de legume compromisă de secetă
Social 15 august 2024, 20:18 | 619

Canicula și seceta i-a afectat pe o bună parte din legumicultorii din Republica Moldova. Oamenii se plâng că au investit mult timp și resurse, iar munca lor de un an este compromisă. Este și cazul lui Tudor Iaz din satul Mihăileni, raionul Râșcani, care susține că cel mai probabil anul viitor va investi banii în alt domeniu, mai profitabil. Cum arată roada compromisă, vedeți în reportajul realizat de la colegii noștri de la TV Nord.

TUDOR IAZ, agricultor: "Absolut nimic. Nimic, niciun cartof, nimic absolut. Referitor la cartof, situația la moment, avem acum investiții în hibrid de cartof, sort de cartof elită, și la moment e pus cartoful, dar nu avem nimic. Doar curpenul."

Calitatea legumelor a avut de suferit, mărturisește bărbatul.

TUDOR IAZ, agricultor: "Față de anii precedenți, anul acesta în jur de 50% este afectată cultura. În ceilalți ani noi deja recoltam, eram în curs de recoltare de la începutul lui august, dar anul acesta, hai să spunem așa, agricultura nu s-a dezvoltat așa cum trebuie."

Din cauza secetei și a căldurii de 40 de grade, plantele sunt ofilite. „Roșiile și ardeii nu se coc așa cum ar trebuie”, spune agricultorul.

TUDOR IAZ, agricultor: "Avem acolo niște roșii, care la moment toate florile sunt abordate, au fost abordate, de acuma dacă au abordat florile ele deja dau în lăstari să crească și s-au înverzit. Ele îs afectate 100 de procente. Acolo roadă numai avem."

Agricultorii se tem că nu-și vor putea recupera investițiile făcute în acest sezon.

TUDOR IAZ, agricultor: "Cred că anul acesta o să încheiem anul și pe viitor nu știm cum ne vom ocupa, pentru că nu avem sursă de apă. Nu are rost să investim bani și să dăm la bănci, credite, care nu le putem da înapoi."

Consecințele acestei situații se vor resimți atât la nivelul producătorilor, cât și al consumatorilor, mai spune Tudor Iaz.

TUDOR IAZ, agricultor: "În piață noi avem, acuma la moment, fiindcă este în fază de recoltare, avem legume din țară, dar dacă nu va ajunge legume care trebuie, procentul necesar, va fi nevoie de adus din alte țări."

Agricultorul a cultivat legume pe aproximativ zece hectare, dintre care jumătate din suprafață este compromisă.

Opinia ta contează. Comentează!