Post Scriptum cu Alex Cozer: Frământările primarului Ceban

În ultimele zile, primarul Ion Ceban a intrat într-un adevărat tumult al frământărilor. Fostul adept categoric al Uniunii Eurasiatice, denunțării Acordului de Asociere cu UE și promotor al Moscovei, devenit între timp proeuropean convins, a avut mai multe ieșiri publice în această săptămână, acuzând că el și familia sa ar fi persecutați de guvernare. Întâi, marți seară, Ceban a acuzat că a doua zi ar urma ca mascații să descindă la mama sa pentru percheziții în cadrul unui dosar penal. Lucru care nu s-a întâmplat.

Ca astăzi, să-l vedem pe Ceban plângându-se că ANI a constatat că ar fi avut cheltuieli mult mai mari decât veniturile, și că în privința sa ar urma să fie declanșată o procedură judiciară care ar putea duce într-un final inclusiv la încetarea mandatului.

Haideți să le luăm pe rând. Că Primăria capitalei este una dintre cele mai corupte instituții din această țară, nu există nicio umbră de îndoială. Și asta nu e de când e Ceban primar. În trecut a fost chiar mult mai grav decât e acum. Că marile acte de corupție pronesc din Consiliul Municipal Chișinău, acolo unde mama domnului Ceban e membru cam de când mă țin eu minte, e la fel de evident. De la independență încoace, capitala a pierdut zeci de mii de hectare de teren, pe bani de nimic, care altfel ar fi valorat miliarde de lei.

Acest oraș, din unul verde, cu spații generoase între blocuri, cu trotuare largi, a devenit în anumite zone un adevărat ghetou, cu construcții ridicate aiurea, una peste alta, înghesuite și lipsite de locuri de parcare. Sute de construcții ilegale s-au ridicat în această perioadă în Chișinău, inclusiv în centrul capitalei sau în inima parcurilor, unde au apărut turnuri de sticlă și beton în locul clădirilor istorice sau a arborilor seculari. Totul a pornit din CMC și apoi a trecut pe la ceilalți funcționari din Primărie, sub stricta supraveghere a primarilor.

Așadar, motive pentru descinderi cu mascații la consilierii municipali sunt cu duiumul. Nu însă la unul singur și nu doar la actualii. Ci la zeci, în special pe la șefii de fracțiuni, cei care s-au îmbogățit subit votând proiecte în defavoarea capitalei și cetățenilor săi. Nu se întâmplă însă, pentru că la fel de multă corupție există și în Procuratură, CNA, judecătorii. Și așa-zișii dezvoltatori, au avut grijă ca mita să nu ajungă doar în Primărie, ci peste tot. Ca să nu existe deranj de nicăieri. Interesele erau și sunt uriașe. La mijloc e vorba de miliarde.

Iar această stare de lucru îi și permite lui Ceban să se victimizeze. Chiar și atunci când Agenția Națională de Integritate, asupra activității căreia tot există foarte multe semne de întrebare, constată că primarul a cheltuit mult mai mulți bani decât veniturile pe care le-a avut.

Într-o țară cu justiție atât de coruptă, învățată să acționeze doar la comandă, oricine se poate victimiza. Fie că este el cel mai corupt sau cel mai onest moldovean, oricine astăzi își poate permite să spună că acțiunile justiției împotriva sa sunt ilegale. Și are și motive.

Pentru că, din păcate, nimic nu s-a schimbat nici în ultimii 2 ani. În această perioadă am avut percheziții la Candu, Filip, Jizdan, Pînzari, Damir, Sîrbu, Reșetnikov, Răilean, Dodon, Tauber, Jardan, Cebotari, și mulți, mulți alții. Unii dintre ei chiar au fost și reținuți pentru perioade scurte. Și ce fac ei astăzi? Toți sunt bine mersi, unii cu noi posturi de muncă, alții influenceri pe rețelele de socializare. Cum este posibil ca oameni despre care toată societatea știe că au comis ilegalități, să fie un pic supuși unor show-uri televizate, să se anunțe că sunt cercetați penal, iar apoi să fie lăsați în pace? Se întâmplă în urma unor intervenții din partea politicului, ca urmare a mitei care s-a dat procurorilor, anchetatorilor și judecătorilor, din cauza incompetenței? Probabil e vorba de toate câte un pic.

În urma unor astfel de acțiuni cetățenii își pierd însă și mai mult încrederea în justiție, în instituții, în funționarea acestui stat. Și asta face și ca orice corupt să se poată victimiza ori de câte ori justiția îl va deranja în vreun fel.

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!