Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări
19 noiembrie 2024, 23:54
Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...
Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem caracteriza noua situație din domeniul energetic în care ne-am trezit în toiul iernii, chiar dacă nimic nu anticipa o astfel de situație acum câteva luni, când pe burse prețurile la gaze erau unele destul de accesibile și se încadrau perfect în actualul tarif.
Din păcate, gaze la prețuri accesibile nu s-au cumpărat în vară, iar în prezent, cu incertitudini privind tranzitul prin Ucraina, conflicte între Gazprom și unele companii europene, precum și pe fondul unor prognoze meteorologice ce anticipează o iarnă grea, prețurile la burse au crescut destul de mult, depășind pragul de 500 de dolari per mia de m3.
Chiar și așa, în ultimele zile asistăm la o serie de acțiuni ce trezesc extrem de multe dubii și creează impresia că cineva vrea, în mod artificial, să amplifice mult mai mult decât este cazul panica în jurul acestui subiect.
Marți, în timp ce Vadim Ceban se afla alături de Victor Parlicov la Sankt-Peterburg, practic de nicăieri, ANRE scoate un comunicat de presă prin care anunță că a primit o solicitare de la Moldovagaz în privința majorării tarifului, de la 1 decembrie, cu 40%. Și anunță că se va convoca a doua zi în ședință pentru a examina solicitarea.
Asta chiar dacă, potrivit legii, ANRE este obligată să anunțe opinia publică despre desfășurarea unei astfel de ședințe cu 5 zile înainte, iar în plus, instituția mai are obligația să ofere publicului 15 zile lucrătoare de la publicarea cererii privind ajustarea tarifelor, pentru ca toți cei interesați să reușească să cunoască foarte bine despre ce este vorba.
Așadar, dacă cererea Moldovagaz a parvenit la 26 noiembrie, atunci ședința nu putea avea loc mai deveme de mijlocul lunii decembrie și nicidecum a doua zi. După ce opinia publică s-a revoltat în legătură cu heirupismul de care a dat dovadă ANRE, cei de acolo au decis să amâne ședința de miercuri, până vineri, încălcând însă în continuare prevederile legii. În susținerea deciziei, ANRE invocă o situație urgentă și modificiări semnificative ale prețului de achiziție a gazelor naturale.
Eu nu știu cu ce se ocupă cei de la ANRE, doar că eu le transmit cu această ocazie că niciun fel de modificare semnificativă a prețului de achiziție a gazelor nu a survenit în ultima vreme. Ba mai mult decât atât, în ultima lună, prețurile la bursa de la Amsterdam oscilează constant între 460 și 520 de dolari, iar astăzi sunt la 503 dolari, adică puțin peste pragul de 482 de dolari, la cât este stabilit tariful actual.
Așadar, ridică foarte mari semne de întrebare de ce această cerere a lui Ceban către ANRE a parvenit tocmai la 26 noiembrie, practic exact în timpul discuțiilor pe care el și Parlicov le aveau cu Gazpromul. Mai ales că Ceban afirmase anterior că Moldovagaz nu va cere, până la 1 ianuarie, majorarea tarifelor. La fel de dubioasă a fost reacția ANRE, care imediat a stabilit ședința în cadrul căreia își dorește să majoreze tarifele din 1 decembrie.
Sunt însă obligat să spun că aici sigur nu s-ar fi ajuns niciodată dacă Moldovagaz își făcea rezervele necesare în vară, când prețurile erau mult mai jos decât acum. Din păcate, nimeni nu-și asumă această situație și cumva vina este pasată de la unul la altul între Ministerul Energiei și Moldovagaz.
Nu pot să nu amintesc acum și de garanțiile pe care le dădea premierul Recean, nu mai departe de două luni în urmă, precum că, tarifele la gaze și curent nu se vor majora până la, atenție!, sfârșitul actualului sezon de încălzire. Atunci, în baza prețurilor de pe burse și a speranței mele că s-au făcut ceva rezerve în vară, susțineam și eu că nu există premizele unor majorări până la 1 ianuarie, dar că după ar putea exista neclarități. Și-l avertizam pe Recean că nu ar fi cazul să facă asemenea declarații populiste, deoarece era greu de prognozat ce se va întâmpla după 1 ianuarie.
Din păcate, a ieșit chiar mai rău, și iată că acum cineva încearcă să majoreze tarifele chiar de la 1 decembrie și să o mai și facă într-un mod total netransparent și chiar ilegal. Așa ceva este însă inadmisibil!