Situația din sudul Germaniei, critică
Externe 3 iunie 2024, 20:39 | 147

Diguri surpate, sate evacuate, comunități devastate... Situația din sudul Germaniei rămâne critică, din cauza inundațiilor care, spun prognozele, se vor prelungi până spre joi. Cancelarul Olaf Scholz a vizitat astăzi regiunile afectate și a promis sprijin federal pentru sinistrați.

Numeroase pâraie și râuri cu debitele mult crescute își rup malurile și inundă orașe și sate întregi din sudul Germaniei. A fost declarată stare de urgență, mii de oameni fiind evacuați din casele lor, uneori cu elicopterul.

Landurile Baden-Württemberg și Bavaria au fost afectate în mod deosebit. Un pompier a murit și cel puțin o persoană este dată dispărută, scrie Deutsche Welle. La Regensburg, nivelul Dunării a ajuns la 5,90 metri, dublu față de începutul săptămânii trecute, când măsura 2,70 metri. La Passau, la ieșirea din Germania, se așteaptă ca nivelul maxim, peste nouă metri, să fie atins marți, 4 iunie.

Localități întregi au rămas fără electricitate, iar multe școli sunt închise. În timpul unei vizite într-un oraș din sud-estul Bavariei, cancelarul Olaf Scholz a promis sprijin federal pentru cei afectați.

OLAF SCHOLZ, cancelarul Germaniei: "Solidaritatea este ceea de ce avem nevoie cel mai mult, ca oameni, într-o asemenea catastrofă. Suntem foarte recunoscători femeilor și bărbaților care au jertfit din somnul lor și sunt aici de la începutul dezastrului provocat de inundații, aici și în alte locuri din sudul Germaniei. Vom face tot ce putem și vom ajuta în continuare autoritățile locale de aici, pentru a ne asigura că ajutorul poate fi oferit mai rapid."

Conform Serviciului meteorologic german, la începutul săptămânii ar putea avea loc din nou furtuni și ploi torențiale, scrie Deutsche Welle.

Opinia ta contează. Comentează!