Taxele locale aplicate în municipiul Chișinău ar putea fi majorate cu peste 10% în anul viitor, din cauza inflației
Taxele locale aplicate în municipiul Chișinău ar putea fi majorate cu peste 10% în anul viitor, din cauza inflației. Ar putea fi vizate mai multe domnii, inclusiv prestări servicii, publicitate, amenajarea teritoriului sau parcare. Subiectul a fost discutat astăzi în cadrul consultărilor publice privind bugetul municipal pentru anul viitor.
ROMAN VITIUC, șef al Direcției generale economie, comerț și turism: "S-a aplicat o majorare de 10 la sută, o majorare redusă față de rata inflației stabilită pentru anul 2023. În același timp, pentru trei categorii a unităților comerciale, stabilirea taxei pentru care se efectuează în funcție de criteriul suprafeței comerciale ale acestora, de către Direcției generale economie, comerț și turism a fost aplicat un mecanism de aplicare a coeficientului de majorare față de taxa medie."
Unii consilieri cred că și turiștii trebuie să achite impozite.
ANDREI TCHIMIL, consilier PCRM în CMC: "Este un impozit turistic, pe care turiștii îl achită pentru fiecare zi petrecută pe teritoriului orașului. Astfel de metode sunt practicate cu succes în țările europene și orașele câștigă de la șase euro, cum ar fi în Milano, până la 18 euro, cum ar fi în Paris. Fiecare turist achită pentru perioada de ședere."
Conform proiectului de buget al municipiului Chișinău pentru 2025, Primăria estimează venituri de aproape 8,5 miliarde de lei și cheltuieli de peste 9,1 miliarde de lei.
Consilierii au cerut ca să fie alocați mai mulți bani pentru transportul public și procurarea unităților de transport.
CORNELIU PÂNTEA, vicepreședinte al grupului MAN din CMC: "Am văzut suma de 50 de milioane și o consider astăzi puțin neactuală. Consider că poate trebuie de actualizat. Din ce cauză? Prețurile la acest tip de transport, în comparație cu anul 2022, 2023, 2024 a crescut cu 30-40%. Respectiv, ceea ce ne propunem noi, în caz că vom reuși să nu ajungem în cazul în care nu dispunem de buget, dar orașul are nevoie de transport public în continuare."
Reprezentanții grupului PAS au obiecții față de proiectul de buget și insistă pe alocarea mai multor surse financiare pentru asistenții personali, și pentru grupele cu program prelungit.
DUMITRU IVANOV, vicepreședinte al grupului PAS din CMC: "Ni se propune un buget antisocial, fără compensații la căldură, fără sprijin pentru asistenții personali și fără grupe cu program prelungit. Mai bine spus - cu mai puțini bani pentru asistenții personali și grupe cu program prelungit. Primăria a elaborat din nou un buget incomplet, cu linii lipsă sau ascunse și noi credite de aproape 900 de milioane de lei."
Potrivit proiectului, din suma totală planificată pentru cheltuieli, peste patru miliarde de lei vor fi investite în învățământ, iar două miliarde vor fi alocate pentru programe ce țin de dezvoltarea economiei și infrastructurii. Alte două miliarde vor fi cheltuite pentru gestionarea gospodăriei de locuințe, lucrări de salubrizare și amenajare, iluminat stradal. Pentru cultură, sport, tineret, culte și odihnă sunt prevăzute 608 milioane de lei, iar pentru protecție socială - 378 de milioane.
Consultările publice sunt programate până pe 16 decembrie, după care urmează procedura de vot în Consiliul municipal.