Peste o sută de copii au fost astăzi la Teatrul de păpuși „Guguță”, la premiera spectacolului „Voia lui Vodă”
Cultură 31 ianuarie 2024, 20:18 | 810

Peste o sută de copii au fost astăzi la Teatrul de păpuși „Guguță”, la premiera spectacolului „Voia lui Vodă”, cu domnitorul Ștefan cel Mare în prim-plan. Elevii spun că au studiat la școală personalitatea istorică, iar spectacolul a fost și util, și distractiv. „Copiii trebuie să cunoască de unde ni se trag rădăcinile”, spun cei care au muncit la creație.

„A fost extraordinar”, spun micii spectatori, elevi ai Liceului „Nicolae Costin” din Chișinău.

ANA POPOV, profesoară: "Pentru că învață la școală, la română, la istorie, despre această personalitate, am gândit că percepția ei într-o altă formă, artistică, teatrală, le-ar prinde bine."

Teatrul îi educă pe micii spectatori, îi face să analizeze și să se distreze în același timp, spune actorul Cătălin Lungu, căruia i-a revenit rolul lui Ștefan cel Mare.

CĂTĂLIN LUNGU, actor: "Are și o tentă istorică oarecum, bineînțeles adaptat și făcut într-o formă să le placă și copiilor, să nu fie cu prea multă agresiune, pentru că știm că perioada lui Ștefan cel Mare conține sânge. Mi se pare important ca și copii să aibă spectacole nu doar distractive, dar să fie spectacole la care copii vin și se simt mai maturi într-un fel."

Un personaj important este și Spiridon, un băiețel de la curtea domnească. Spiridon iubește mult caii și domnitorul îi încredințează un lucru mare – să îngrijească de calul său. Dar Spirea-Spiridon mai e şi isteț, încât îl sfătuiește pe domnitor cum să câștige o luptă.

ALA BUHNĂ, actriță: "Joc rolul lui Spirea în acest spectacol. Este foarte isteț, deștept și descurcăreț. Mă bucură faptul că noi avem un spectacol care arată nu doar binele, cu efecte, dar copii ascultă și textul acestui spectacol."

Copiii trebuie să cunoască de unde ni se trag rădăcinile, spune dramaturgul Nicolae Rusu.

NICOLAE RUSU, scriitor: "Am scris piesa despre o întâmplare, este și un moment pe care-l citisem undeva, dar e și multă improvizație, ficțiune artistică despre Ștefan cel Mare."

GABRIELA LUNGU, director, Teatrul de păpuși „Guguță”: "Generațiile care vin trebuie să cunoască de unde noi pornim, ce înseamnă să fii domnitor al unei țări, ce înseamnă să fii conducător al unei țări și să-ți iubești țara cu adevărat. Copii trebuie să știe că și Ștefan cel Mare a fost un om, ca și noi toți, că a ieșit din popor."

Spectacolul „Voia lui Vodă” va fi jucat și pe 18 februarie.

Opinia ta contează. Comentează!