Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea unui război crâncen. Acel război este provocat de un stat care, anterior, a ținut sub ocupație atât țara pe care a invadat-o, dar și statul mic, aflat în vecinătate. Acel stat mic se află și el în mare pericol de invazie. Și ar fi, fără îndoială, invadat, dacă nu ar exista rezistența statului vecin, mai mare, susținut de țările libere și democratice ale lumii.

Statul mic, înțelegând pericolele care îl pasc, încearcă, prin diferite modalități, să se apere de invadator. Și chiar adoptă o strategie națională de securitate prin care declară imperiul războiului drept principal pericol pentru suveranitatea și viitorul său.

Și cu toate acestea, în acel stat, există o grupare criminală, larg răspândită, care lucrează în interesele invadatorilor. Din acea grupare fac parte inclusiv deputați, aleși de tot felul, toți aceștia ajungând în funcții prin cumpărare de voturi, mită, profitând de lacunele fragedei democrații locale.

Aceștia, deși sunt vizați în mai multe dosare penale, se află în continuare la libertate și lucrează de zor în favoarea statului agresor, subminând în același timp țara a cărei cetățenie o dețin.//

La un moment dat, după vreo 2 ani de război, membrii acestei grupări criminale se afișează chiar în capitala statului agresor, acolo de unde anunță deschis că ei lucrează pentru invadatori și că-și doresc readucerea țării lor sub controlul acestui imperiu al răului.

Peste câteva zile se întorc acasă, în țara lor, în Parlament, în primării, și-și continuă liber activitățile antinaționale. Fără ca autoritățile statului să le facă ceva.

Așa-i că vi s-ar părea inadmisibil un asemenea scenariu, dacă nu ați fi, dacă nu am fi chiar noi cei care-l trăim? Pentru că noi, în această perioadă, ne confruntăm cu o astfel de anomalie. Când, pe timp de război, un război inclusiv împotriva noastră, complicii agresorilor, deja fără să se mai ascundă, se afișează la Moscova și spun deschis că ei vor face tot posibilul să saboteze integrarea europeană și viitorul nostru în rândul statelor libere și civilizate și să ne întoarcă înapoi, în ghearele Rusiei agresoare.

Imaginați-vă măcar pe o clipă că o astfel de grupare ar fi acționat la fel într-un alt stat. Excludem Ucraina, pentru că ea se află într-un război direct cu Rusia, deci e practic imposibil să se întâmple așa ceva. Dar haideți să spunem că cineva din Estonia sau Letonia, țări oricum mult mai protejate decât Moldova, dar supuse și ele anumitor riscuri din partea rușilor, ar fi procedat la fel cum au făcut-o duminică cei din grupul criminal organizat al lui Șor.

Ce s-ar fi întâmplat cu ei a doua zi? Cred că e ușor de bănuit. Mai ales dacă pe numele lor ar fi fost deja deschise atâtea dosare penale pentru alte încălcări de lege. Vreau să vă dau doar exemplul unei eurodeputate letone, Tatjana Zdanoka, care pe ascuns ar fi reprezent interesele Rusiei și primit bani de la Moscova și care este urmărită penal pentru asta.

Iar săptămâna trecută, Germania și-a arestat 2 cetățeni sub acuzația de spionaj în favoarea Rusiei. Astfel de cazuri, de arestări a unor cetățeni europeni ce lucrau pentru ruși, avem cu zecile în ultimii 2 ani, în special în Europa de Est.

Cu peste 20 de milioane de lei se întorcea acasă masa de manevră a lui Șor, care a participat la operațiunea de la Moscova. Mă-ntreb dacă și de data asta autoritățile se vor limita doar la ridicări de sume sau vor merge mai departe, la condamnarea celor care au dat banii, precum și a cărăușilor, care au înălcat și ei legea acționând în favoarea grupului criminal organizat.

Mă uitam ieri cum comentau analiștii ucraineni acțiunea de duminică de la Moscova. Și ei se arătau nedumeriți de faptul că autoritățile de la Chișinău continuă să asiste cu pasivitate la aceste acțiuni. Pentru că, spun ei, acțiunile grupării lui Șor seamănă izbitor cu cele ale trădătorilor ucraineni care lucrau pentru ruși în 2014 sau 2022 și au contribuit decisiv la cele două invazii din statul vecin. Chiar ne atenționau analiștii ucraineni că dacă vom asista în continuare cu atâta pasivitate la aceste acte subversive, atunci am putea și noi să ne trezim în situația Ucrainei.

Moldova este un stat care tinde spre democrație și libertate. Din păcate, nu a atins pe deplin aceste valori. Iar riscul să le piardă definitiv este uriaș în această perioadă. Și riscăm să le pierdem tocmai permițându-le unor criminali și dictatori să se ascundă după ele atunci când lucrează deschis împotriva intereselor naționale ale statului.

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!