Avocații implicați în dosarul concesionării Aeroportului Chișinău au fost amendați cu câte o mie de lei, după ce au părăsit ședința
Justiţie 29 mai 2024, 17:44 | 898

Avocații implicați în dosarul concesionării Aeroportului Chișinău au fost amendați astăzi cu câte o mie de lei, după ce în ședința precedentă au părăsit sala, în semn de protest. Avocații cer includerea președintelui completului de judecată, care examinează respectivul dosar, Stella Bleșceaga, în lista martorilor, după ce ar fi participat, la începutul acestui an, la o ședință a Consiliului Suprem de Securitate, în care ar fi fost abordate inclusiv dosarele de rezonanță, spun avocații. Consilierul prezidențial Adrian Băluțel afirmă că la acea ședință s-a discutat exclusiv reforma justiției.

În debutul ședinței de judecată, președintele completului, Stella Bleșceaga i-a amendat pe cei șapte avocați care reprezintă interesele în instanță pe dosarul concesionării Aeroportului Chișinău, în care figurează fostul premier Iurie Leancă, fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, fostul directorul APP, Tudor Copaci, și fostul șef interimar al Aeroportului, Petru Jardan. Asta după ce apărătorii au întrerupt ședința anterioară și au părăsit sala de judecată.

VLADISLAV ROȘCA, avocat: "Eu nu am primit încă nicio încheiere că am fost amendat. Este obligația instanței să-mi comunice dacă am fost amendat și care au fost motivele. Dacă voi primi o astfel de încheiere cu certitudine o voi contesta."

VICTOR MUNTEANU, avocat: "Acel gest al nostru a fost într-adevăr unul extraordinar pentru că situația în care noi ne așteptam să fie examinate cererile noastre și recuzarea care a fost formulată precum că doamna Ștella Bleșceaga, președintele completului de judecată a fost prezentă la ședința Consiliului Suprem de Securitate din data de 26 ianuarie 2024, în care noi avem proba că dumneaei a fost prezentă și în situația în care s-au discutat dosarele de rezonanță noi avem dovada faptului că atât Procuratura Anticorupție, cât și sursele media au catalogat cauza concesionării Aeroportului ca fiind dosar de rezonanță și noi am optat ca doamna Stella Bleșceaga să fie invitată în calitate de martor din partea apărării ca să clarifice ce se discută la ședințele Consiliului de Securitate sau eventual ce instrucțiuni au primit pe această cauză."

Avocatul Vladislav Roșca a cerut să fie audit ca martor al apărării și membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Ion Guzun, care ar fi fost și el prezent la ședința din 26 ianuarie a Consiliului Suprem de Securitate.

VLADISLAV ROȘCA, avocat: "Domnul Guzun, la ieșirea de la ședința Consiliului Suprem de Securitate pe data de 26, la întrebarea jurnaliștilor a declarat că a discutat despre dosarele de rezonanță. Astfel, trebuie să vină să ne povestească ce au discutat despre dosarele de rezonanță și dacă nu cumva au fost influențat sau dispus de către politic ca acest dosar să se examineze într-o anumită manieră."

Ion Guzun nu a fost de găsit la telefon pentru o reacție.

Consilierul prezidențial Adrian Băluțel ne-a declarat că la ședința CSS s-a pus în discuție exclusiv reforma justiției, iar declarațiile ulterioare ale membrului CSM, Ion Gzun, că la ședința cu pricina s-au pus în discuții și dosarele de rezonanță au fost rupte din context. Băluțel ne-a mai spus că este o practica normală ca la Consiliul Suprem de Securitate să fie invitate persoane versate într-un domeniu sau altul, iar acest fapt nicidecum nu poate influența procesele care trebuie sa se întâmple conform legii, mai ales dacă este vorba de un proces de judecată.

Opinia ta contează. Comentează!