Volodimir Zelenski a discutat ieri cu emisarul lui Trump pentru Ucraina şi Rusia, Keith Kellogg
Volodimir Zelenski a purtat ieri, la Kiev, discuții cu emisarul lui Donald Trump pentru Ucraina şi Rusia, Keith Kellogg. „Întâlnirea redă speranţa”, a transmis Zelenski, adăugând că a fost „o discuție bună, cu multe detalii importante”. În context, el a făcut apel către membrii administrației sale să lucreze rapid şi atent la acordurile cu Statele Unite ale Americii.
VOLODIMIR ZELENSKI: "Întâlnirea cu generalul Kellogg a fost una care redă speranţa şi avem nevoie de acorduri puternice cu America, acorduri care să funcționeze cu adevărat. Am dat instrucţiuni să lucrăm rapid și foarte atent. Economia și securitatea ar trebui să meargă întotdeauna mână în mână, iar detaliile acordurilor contează. Cu cât detaliile sunt mai bine definite, cu atât rezultatul este mai mare. Am discutat cu generalul Kellogg despre front, despre necesitatea eliberării tuturor prizonierilor noștri deținuți în Rusia, precum și despre necesitatea unui sistem fiabil și clar de garanții de securitate, astfel încât războiul să nu revină și rușii să nu mai frângă vieţi."
„De beneficiile unei relații puternice Ucraina-Statele Unite beneficiază întreaga lume. Îi mulțumesc generalului Kellogg pentru munca comună pentru a obține rezultate importante”, a scris apoi Zelenski pe X.
„Kievul trebuie să-și controleze criticile la adresa Washingtonului și să semneze acordul propus de acesta asupra resurselor minerale ucrainene, în timp ce Statele Unite încearcă să obțină un acord de pace cu Rusia acceptabil pentru toate părțile”, a declarat joi consilierul pentru securitate națională al președintelui Trump, Mike Waltz.
MIKE WALTZ, consilier de securitate naţională, SUA: "Președintele Trump este în mod evident foarte frustrat acum în legătură cu președintele Zelenski, de faptul că nu a venit la masă, că nu a fost dispus să profite de această oportunitate pe care i-am oferit-o."
Mike Waltz a subliniat frustarea lui Donald Trump după ce Volodimir Zelenski a respins cererea ca Statele Unite să obţină 500 de miliarde de dolari din bogățiile minerale ale Ucrainei, drept rambursare a ajutorului acordat deja. Liderul de la Kiev a motivat că Statele Unite nu au furnizat nici pe departe această sumă și nici nu au oferit garanții de securitate în cadrul acordului. „Documentul nu era clar, era clar un singur lucru, că trebuie să dăm 50% din tot ce era specificat în document”, a explicat Zelenski miercuri la o conferință de presă, insistând ca, în schimbul cedării parțiale către Statele Unite a resurselor minerale, Ucraina să fie primită în NATO și trupe străine să fie dislocate în țara sa ca forțe de menținere a păcii, în cazul unui acord de pace cu Rusia, scrie Reuters, preluat de Agerpres.
Secretarul de stat american Marco Rubio a apărat joi discuțiile bilaterale cu Rusia desfășurate la începutul acestei săptămâni la Riad, declarând că principalul obiectiv al Washingtonului este să verifice dacă Moscova este „serioasă”' în ceea ce privește încheierea războiului din Ucraina, relatează AFP. „Nu pot răspunde încă la întrebarea dacă ei (rușii) sunt serioși în privința păcii”, i-a declarat șeful diplomației americane jurnalistei Catherine Herridge, într-un interviu difuzat pe rețeaua socială X. „Singurul lucru asupra căruia am convenit este că vom vorbi despre pace”, a continuat el, după întâlnirea sa cu o delegație rusă, din care a făcut parte și omologul său Serghei Lavrov, la începutul acestei săptămâni în Arabia Saudită.