Ludmila Navalnaia a depus o plângere la un tribunal din Salehard pentru „activităţi ilegale”
Un tribunal din Salehard, oraş din regiunea arctică a Rusiei, urmează să examineze pe 4 martie o plângere depusă de mama opozantului rus Alexei Navalnîi, care încearcă să recupereze trupul fiului ei, decedat în închisoare în circumstanţe stranii, relatează AFP. Plângerea va fi examinată într-o şedinţă cu uşile închise, scrie presa de la Moscova. Kremlinul caută să ascundă dovezile uciderii lui Navalnîi prin nereturnarea trupului acestuia familiei, afirmă echipa lui Navalnîi. Preşedinţia rusă a dezminţit aceste acuzaţii.
Agenţia oficială de presă TASS a relatat miercuri că Ludmila Navalnaia a depus o plângere pentru „activităţi ilegale” la un tribunal din Salehard, capitala districtului autonom Iamalo-Neneţk, o regiune situată dincolo de Cercul Polar, unde fiul său era închis. Plângerea va fi examinată într-o şedinţă cu uşile închise, a precizat agenţia citată.
Într-o înregistrare video publicată marţi, mama lui Navalnîi, care a sosit la colonia din Harp încă de sâmbătă, a făcut apel la Vladimir Putin să dispună ca trupul fiului ei să-i fie predat „fără întârziere".
LUDMILA NAVALNAIA, mama lui Alexei Navalnîi: "În spatele meu se află colonia IK-3 „Lupul polar” în care pe 16 februarie a murit fiul meu, Alexei Navalnîi. Deja e a cincea zi și nu pot să îl văd. Mie nu îmi dau corpul lui și nici nu îmi zic unde se află el. Mă adresez dumneavoastră, Vladimir Putin. Soluționarea acestei întrebări depinde doar de dumneavoastră. Lăsați-mă, în sfârșit, să-mi văd fiul! Cer ca imediat să mi se dea corpul lui Alexei pentru ca să îl pot îngropa omenește."
Potrivit echipei opozantului, anchetatorii ruşi au declarat luni că nu îi vor returna trupul neînsufleţit timp de cel puţin 14 zile pentru a efectua o „expertiză”.
Alexei Navalnîi a murit pe 16 februarie în colonia penitenciară nr.3 din localitatea Harp, o închisoare de înaltă securitate unde acesta fusese transferat în decembrie pentru a ispăşi o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru „extremism”. După ce a supravieţuit unei otrăviri în august 2020 cu agent neurotoxic de uz militar Noviciok, apoi a fost tratat în Germania, Alexei Navalnîi - devenit popular datorită investigaţiilor sale asupra corupţiei la vârful puterii ruse - a ales să se întoarcă în Rusia în ianuarie 2021. El a fost arestat imediat chiar la aeroport şi condamnat succesiv la pedepse din ce în ce mai dure, în condiţii de detenţie din ce în ce mai grele şi a fost adeseori închis în celule de izolare friguroase.
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a fost convocat miercuri la Ministerul român de Externe în legătură cu moartea subită în închisoare a politicianului rus, anunță Radio România Actualități. Răspunderea pentru moartea lui Navalnîi revine exclusiv autorităţilor ruse, i-a transmis lui Kuzmin reprezentantul Ministerului de Externe, care a cerut o investigaţie transparentă, independentă şi cuprinzătoare cu privire la circumstanţele în care s-a produs decesul. A fost menţionată şi obligaţia morală a autorităţilor ruse de a transmite neîntârziat familiei trupul neînsufleţit al lui Alexei Navalnîi.
Mai multe țări din Uniunea Europeană convoacă zilele acestea ambasadorii ruși pentru explicații în cazul „Navalnîi”. În replică, Moscova acuză ţările occidentale că politizează decesul. Între timp, aproape 70.000 de ruși cer ca familia lui Navalnîi să primească trupul pentru a fi înmormântat, transmite Europa Liberă România .