Teatrele Românești, la Chișinău
Social 12 septembrie 2024, 20:49 | 527

Iubitorii de artă sunt invitați la 27 de spectacole în sală și aer liber, care vor fi jucate în cea de-a IX-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești. La Chișinău sunt prezente trupele de actori din București, Iași, Sibiu, Târgu Mureș, Craiova, Constanța și Cluj. Pentru anul viitor, organizatorii își propun să aducă la Chișinău echipa Teatrului Național din Atena, dar și Teatrul Național „Cracovia” din Polonia.

DRAGOȘ BUHAGIAR, președintele Uniunii teatrale din România: "Limba română vorbită corect pe scenă, nu poate fi făcută decât de niște actori buni. Cred că publicul din Republica Moldova are dreptul să vadă spectacole bune, premiate în România, spectacolele care au făcut istorie, spectacolele care rămân de fapt, pentru că teatrul care transmite valoare, rămâne."

LIVIU JICMAN, președintele Institutului Cultural Român, București: "Iată acest program, Reuniunea Teatrelor Naționale, care deja este un program de tradiție reușește să se conecteze internațional și cred că este foarte important. Pe de altă parte mă bucur că nu mai simțim nicio deosebire, e firesc. Suntem un spațiu cultural comun."

Pentru al treilea an consecutiv, în familia teatrelor românești este invitată și trupa de la Teatrul Național „Ivan Franko” din Kiev.

PETRU HADÂRCĂ, directorul Teatrului „Mihai Eminescu”: "Prin cultura română, noi suntem și facem parte din Uniunea Europeană. Ne dorim ca la anul, când vom marca a X-a ediție, să avem și alte teatre naționale din Europa. Deja ducem tratative cu Teatrul Național din Atena. Teatrul Național din Kiev, vedeți că al treilea an consecutiv e cu noi. Urmează și Teatrul Național „Cracovia” din Polonia."

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: "Acest festival care deja a devenit o tradiție. Toamna, în septembrie, Teatrele Naționale Românești se adună aici la Chișinău. Dorim să lărgim aria acestui festival, invitând și alte teatre din alte țări, care sunt la nivel național pentru a arăta lumii arta teatrală românească aici la Chișinău."

Până duminică, 22 septembrie, publicul este invitat la 46 de evenimente culturale, dintre care 27 de spectacole în sală și aer liber, opt audiții de spectacole radiofonice, șase premiere, zece conferințe, lansări de carte, întâlniri cu intelectuali, creatori și oameni de cultură. Vor fi prezentate două albume: „Pelerini în marele teatru al lumii”, de Gigi Căciuleanu, și „Omul Dans”, de Ludmila Patlanjoglu.

Festivalul este organizat de Teatrul „Mihai Eminescu” din Chișinău, în colaborare cu Ministerul Culturii din România și Ministerul Culturii din Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!