Din 15 și până pe 26 septembrie, la Chișinău își dau întâlnire cele mai importante instituții teatrale din spațiul românesc
Reuniunea Teatrelor Naţionale începe mâine, la Chișinău, în ciuda pandemiei și a restricțiilor impuse de autorități. Evenimentul marchează împlinirea unui secol a Teatrului „Mihai Eminescu”. A devenit o tradiție în spațiul cultural românesc de a face abstracție de frontierele fizice și a oferi spectatorului bucuria de a aprecia montări recente realizate de colectivul teatrului-gazdă.
Artiștii de pe ambele maluri ale Prutului vor fi un tot întreg până pe 26 septembrie, la Chișinău.
SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: "Acest proiect este sub înaltul patronaj al președinților României și a Republicii Moldova și se bucură de susținerea Ministerului Culturii și a Institutului Cultural Român, dar în mod special se datorează efortului echipei Teatrului Național de Chișinău, care acest teatru împlinește 100 de ani de activitate."
PETRU HADÂRCĂ, directorul Teatrului Național Mihai Eminescu: "Mâine seară vom deschide Reuniunea Teatrelor Naționale cu „Istoria comunismului povestită pentru bolnavi mentali”, piesă lucrată, prelucrată împreună cu regizorul Cristian Hagi Culea, în colaborate cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și cu autorul Matei Vișniec."
LARISA TUREA, secretar literar al Teatrului Național „Mihai Eminescu”: "Ceea ce vreau să cred este că vom avea sălile pline, pentru că este o ocazie rară de a vedea niște spectacole premiate nu numai la București, în România, dar și în lume. Sunt două spectacole de Radu Afrim, este un spectacol de Silviu Purcărete."
MIREL TALOȘ, preşedinte interimar al Institutului Cultural Român: "Este, pot să vă spun, unul din cele mai importante evenimente culturale pe care ICR le susține la nivel mondial, nu în Republica Moldova sau România. Este ca nivel de finanțare comparativ cu Bienala de la Veneția sau cu marile târguri de carte la care participăm."
VALERIU MATEI, directorul Institutului Cultural Român: "Reuniunea Teatrelor Naționale încheindu-se, vor începe alte evenimente legate de centenarul Teatrului Național „Mihai Eminescu” de la Chișinău. Mai este preconizat încă un festival, dar să de-a Dumnezeu să avem parte de o involuție a pandemiei în această toamnă."
Pe 6 octombrie se vor împlini 100 de ani de la înființarea Teatrului din Chișinău cu statut de teatru național. Deschiderea instituției a fost influențată de mai multe inițiative venite din partea unor personalități ale culturii române.