Țările europene ar putea aproba o nouă tranşă de ajutor militar, 500 de milioane de euro, pentru Ucraina
Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina. Pachetul în valoare de 500 de milioane de euro și a fost votat astăzi, la Bruxelles, scrie Reuters. Între timp, Europa rămâne a fi reticentă în a trimite Kievului tancuri grele Leopard. Parisul a anunțat că ar putea trimite tancuri dacă vor fi respectate trei condiții, iar Berlinul evită subiectul.
JOSEP BORREL șeful diplomației europene: "Multe decizii bune au fost deja luate, iar fiecare stat-membru decide singur ce vrea să facă. Germania a intervenit mult cu o cantitate mare de resurse. Cât despre tancuri - aceasta nu e singura problemă, care trebuie să fie discutată."
Sprijinul pentru Ucraina este mai important ca niciodată, a declarat președintele Consiliului European Charles Michel. „Următoarele două-trei săptămâni vor fi decisive pentru război și pentru lume. Ceea ce se întâmplă în 2023 depinde de săptămânile următoare”, a declarat oficialul pentru El Mundo.
Cei 27 lucrează de asemenea la un al zecelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care să intre în vigoare luna viitoare. Totodată, miniştrii europeni vor discuta despre folosirea activelor ruseşti îngheţate în Europa pe baza sancţiunilor, inclusiv rezervele de 300 de miliarde de euro ale Băncii Centrale a Rusiei, pentru a contribui la reconstrucţia Ucrainei după război.
Ministrul adjunct de externe al Rusiei a declarat că intenția de a transfera activele confiscate ale Rusiei în favoarea Ucrainei înseamnă furt. „O țară care încearcă să se poziționeze ca stat de drept este acum în stare de auto-negare”, a declarat Serghei Riabkov, potrivit agenției TASS.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, le-a cerut liderilor din blocul comunitar să avanseze discuțiile în acest sens. ”Este o chestiune de justiţie şi dreptate şi trebuie făcută în acord cu principiile de drept”, a precizat Charles Michel pentru Financial Times.
Între timp, discuțiile privind livrarea tancurilor grele continuă. Polonia şi Finlanda s-au oferit să livreze Ucrainei tancuri Leopard, pe care le deţin, dar au nevoie de aprobarea oficială a Germaniei.
MATEUSZ MORAWIECKI prim-ministrul Poloniei: "Nu e doar despre obținerea sau nu a permisiunii de a livra tancuri. Ideea crucială este dacă germanii, în sfârșit, vor oferi Ucrainei artilerie grea, mai exact tancurile sale moderne. Asta e cel mai important. 14 tancuri nu schimbă nimic. Iar dacă Franța, Germania și alte țări ar oferi fiecare câte 220 de tancuri, asta ar putea schimba lucrurile în Ucraina."
O decizie asupra trimiterii de tancuri grele Ucrainei este așteptată în special din partea Berlinului. Întrebată astăzi despre livrarea tancurilor, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a evitat să ofere un răspuns direct.
ANNALENA BAERBOCK, ministrul de externe al Germaniei: "Este clar că Putin, chiar și după 11 luni de la începutul agresiunii, nu renunță la planul său groaznic de a distruge Ucraina. Iată de ce este atât de important ca noi, comunitatea internațională, să facem tot ce e posibil pentru a apăra Ucraina, pentru ca Ucraina să câștige, pentru ca oamenii să trăiască în pace și libertate."
Iar preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat duminică, după summitul cu cancelarul german Olaf Scholz, că Franţa nu exclude posibilitatea de a oferi Ucrainei tancuri grele ”Leclerc” pentru a o ajuta în războiul cu Rusia. Pentru aceasta trebuie îndeplinite câteva condiţii, inclusiv să să nu fie afectate capacităţile armatei franceze.
EMMANUEL MACRON, președintele Franței: "În primul rând, acest lucru nu trebuie să conducă la o escaladare a conflictului. În al doilea rând, să ne asigurăm că tancurile vor ajuta prietenii noștri din Ucraina, iar pentru asta trebuie să le menținem operaționale și să organizăm instruiri."
După criticile la adresa Germaniei pentru ezitările acesteia de a oferi Ucrainei tancuri Leopard, Scholz a reafirmat la Paris angajamentul ţării sale de a susţine militar Ucraina, "în strâns consens între noi şi cu Statele Unite".
OLAF SCHOLZ, cancelarul german: "Uniunea Europeană face mult. Germania, la fel. Am extins constant ajutorul nostru livrând arme efective. Mereu am coordonat deciziile noastre cu toți aliații și prietenii noștri."
Ucraina insistă în tot acest timp să primească tancuri grele, pentru a putea străpunge liniile defensive ruseşti, tancurile de concepţie sovietică, de care dispune în prezent fiindu-i insuficiente. Kievul doreşte în special tancuri germane Leopard, dar până acum, Berlinul a ezitat să le ofere sau să accepte transferul lor de către alte state.
Potrivit Reuters, Germania ar fi de acord să ofere tancuri Leopard dacă Statele Unite trimit la rândul lor în Ucraina propriile tancuri Abrams, ceea ce Washingtonul refuză, invocând dificultăţi logistice şi de mentenanţă.