S-au grăbit să-l felicite pe Putin
Social 7 octombrie 2024, 20:59 | 94

Bașcanul Evghenia Guţul, fugarul Ilan Şor sau fostul președinte Igor Dodon s-au grăbit să-l felicite azi pe liderul de la Kremlin cu ocazia împlinirii a 72 de ani. Celui care a invadat Ucraina în 2022 i s-a dorit să-și atingă obiectivele.

Fostul președinte Igor Dodon a publicat luni pe Facebook o fotografie, în care el stă alături de Putin, în Piața Roșie din Moscova. Ambii au agățate în piept panglica negru-oranj.

În mesajul său scris în limba rusă, Dodon vorbește despre, cităm: „recunoștința moldovenilor față de Federația Rusia, care i-ar fi ajutat inclusiv sub conducerea lui Putin, ca „partener strategic”. Citat închis. Dodon l-a felicitat pe Putin și în luna martie, când acesta din urmă a obținut un nou mandat prezidențial după alegeri considerate nelibere de către comunitatea statelor democratice.

Mesaje de felicitare cu ocazia zilei de naștere a lui Putin au scris și bașcanul de la Comrat, Evghenia Guțul, și fugarul Ilan Șor. Guțul i-a dorit lui Putin să-și atingă „toate obiectivele”, afirmând că autonomia găgăuză simte sprijinul Federației Ruse și îi este recunoscătoare lui Putin pentru atenția pe care o acordă regiunii”.

Nu a întârziat să-l venereze pe Putin și fugarul Ilan Șor. „Rusia în continuare este prieten, iar acesta este meritul său”, a scris Șor, atașând o fotografie cu Putin și Guțul.

L-a felicitat pe președintele rus și deputatul Marina Tauber, apropiată oligarhului fugar Ilan Șor.

Luni, Moscova găzduiește o reuniune a miniștrilor de externe din CSI, la care Republica Moldova nu participă, chiar dacă oficial este încă membru al acestei organizații. În ultimii doi ani, Republica Moldova s-a angajat într-un proces de denunțare a tratatelor cu CSI, în diferite domenii. În iulie curent, Guvernul de la Chişinău a aprobat Strategia Naţională de Apărare pentru următorii zece ani. Aceasta enumeră amenințările la adresa securității Republicii Moldova. Una dintre ele este războiul Rusiei împotriva Ucrainei, în special posibila extindere a operațiunilor militare în regiunea Odesa.

O altă ameninţare sunt atacurile hibride din partea Rusiei și forţele militare ale acesteia, staţionate ilegal în regiunea transnistreană.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie