Mai mult de o treime dintre cetățenii Republicii Moldova vorbitori de limbă rusă susțin integrarea în Uniunea Europeană
Social 24 octombrie 2024, 16:17 | 128

Dintre cetățenii Republicii Moldova vorbitori de limbă rusă, care constituie 21 la sută din populație, mai mult de o treime susțin ferm integrarea în Uniunea Europeană. Alte șase procente sunt cei indeciși. Datele se regăsesc într-o analiză a comunității Watchdog. În același studiu de opinie, se arată că fiecare al șaselea intervievat vorbitor de limbă rusă crede că referendumul a fost organizat la momentul potrivit și că cetățenii, nu politicienii, trebuie să decidă direcția de politică externă a țării.

În cadrul sondajului CBS-Axa din septembrie 2024, realizat la comanda Comunității Watchdog, dintre toate persoanele chestionate, 21 la sută au ales să răspundă întrebărilor în limba rusă. Acesta este un procent care corespunde ponderii vorbitorilor de limbă rusă din Republica Moldova.

TATIANA COJOCARI, doctor în sociologie, expert Watchdog: "Dintre aceștia, 34% susțin ferm integrarea în Uniunea Europeană, iar alte 6% dintre respondenți sunt indeciși. În ciuda afirmațiilor constante că vorbitorii de limbă rusă tind să aibă un grad de simpatie mai mare față de Federația Rusă, dat fiind legăturile culturale cu această țară, iată că aproape 40% dintre toți vorbitorii de limbă rusă tind către o integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană."

Studiul mai arată că aproape jumătate dintre toți vorbitorii de limbă rusă, respectiv 49%, consideră referendumul din 20 octombrie ca fiind un exercițiu democratic care contează pentru integrarea europeană a țării, iar fiecare al șaselea respondent vorbitor de limbă rusă crede că referendumul este organizat la momentul potrivit.

Potrivit analizei Watchdog, circa 44% dintre vorbitorii de limbă rusă nu se identifică cu niciun partid din Republica Moldova, iar aproximativ 1/3 dintre aceștia, în timpul desfășurării sondajului nu aveau un candidat preferat la alegerile prezidențiale. ”În ciuda animozităților politice, a preferințelor politice diferite, există totuși înțelegerea că referendumul din 20 octombrie a fost despre oameni și nu despre politică”, notează expertul comunității Watchdog, Tatiana Cojocari.

Studiul mai arată că 42% dintre vorbitorii de limbă rusă afirmă că Republica Moldova are nevoie de Uniunea Europeană pentru a atrage investitori străini în economia națională.

Opinia ta contează. Comentează!