Un an marcat de procese penale
Justiţie 13 ianuarie 2025, 19:55 | 322

Anul 2024 a fost plin de procese penale și ședințe de judecată. Astfel, după zece ani de la „furtul miliardului”, cel mai controversat dosar a ajuns pe masa magistraților și se află la etapa audierii martorilor. La fel și unul dintre cele mai mediatizate dosare, cel privind finanțarea ilegală a partidelor. A ajuns pe banca acuzaților și fostul primar de Boldurești, Nicanor Ciochină, acuzat că a lovit mortal un adolescent și a fugit de la fața locului. Cum s-au desfășurat evenimentele din justiție în anul 2024, vedeți în continuare!

Dosarul numit generic „Frauda Bancară” a ajuns pe masa magistraților în 2023 și se află acum la etapa audierii martorilor.

VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: "Mergem înainte cu dosarul, suntem siguri în calitatea probelor pe care le avem."

Printre învinuiți se numără fostul guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu, doi foști viceguvernatori, Ion Sturzu și Emma Tăbârță, și alte persoane cu funcție de răspundere din sistemul bancar.

Suma prejudiciului cauzat statului este de circa 65 de miliarde de lei, conform BNM. La acest dosar a fost conexată și cauza penală pe numele fostului șef PD, Vladimir Plahotniuc, considerat de procurori principalul beneficiar al fraudei bancare. Valoarea sechestrelor aplicate asupra activelor din străinătate este de aproape 1,6 miliarde de lei, inclusiv pe vila lui Plahotniuc din Elveția.

VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: "Autoritățile din Elveția au confirmat că s-au adresat judecătorilor din Elveția să fie înghețat acest bun, această vilă care a fost cumpărată aproximativ cu 26 de milioane de euro."

Primul condamnat în acest dosar a fost Ilan Șor. La mijlocul lunii decembrie, Curtea Supremă de Justiție l-a condamnat definitiv la 15 ani de închisoare.

Într-un episod din acest dosar este vizat fostul deputat PD, Vladimir Andronachi, acuzat de crearea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani. Suma prejudiciului se ridică la 40 de milioane de dolari. Acesta pledează nevinovat.

VLADIMIR ANDRONACHI, inculpat: "Nevinovat. Din păcate, chiar nu pot vorbi cu presa. Am interdicție prin hotărârea de judecată."

Pe numele lui au fost emise două mandate, în două dosare penale distincte, numite generic „frauda bancară” și „Metalferos”. Andronachi riscă până la 25 de ani de închisoare.

Igor Dodon este primul fost președinte al Republicii Moldova care a ajuns pe banca acuzaților. În ultimul an, în instanțe au ajuns trei dosare, în care Dodon este acuzat de mai multe infracțiuni, de la folosirea unor acte false, până la corupție și trădare de patrie. Principala probă a acuzării în dosarul de trădare de patrie și finanțare ilegală a PSRM sunt imaginile video, în care Dodon primește o punga neagră de la fostul șef PD, Vladimir Plahotniuc.

IGOR DODON, fost președinte: "Se vedea că acele cadre au fost montate, cu titre cu tăieri și multe alte lucruri ți chiar în timpul examinării toți ați înțeles că aceste cadre au fost trucate de echipa lui Plahotniuc la acea etapă."

Dodon are statut de învinuit și în dosarul Energocom. El este acuzat că în perioada când era ministru al Economiei a semnat avizul privind încheierea unui contract de procurare a energiei electrice, contrar prevederilor legale, cauzând statului daune de 18 milioane de dolari.

Dodon cât și soția acestuia figurează și într-un dosar privind falsificarea unui certificat medical.

Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost achitat în dosarul, în care era acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Magistratul Alexandru Negru a emis o opinie separată, deși nu a optat pentru condamnarea lui Stoianoglo. În același dosar a fost achitată și Maria Cobzari, fosta șefă a Direcției personal a Procuraturii Generale.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general suspendat: "Toate dosarele care au fost deschise sau au fost pornite în privința mea au fost pornite la comandă politică. La niciun dosar nu au fost acumulate și nu se pot acumula probe și toate dosarele expediate în judecată sunt niște interpretări abuzive ale procurorilor cu scopul unic de a mă înlătura din funcția de procuror general."

Într-un alt dosar, Stoianoglo este acuzat de fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, că i-a încălcat inviolabilitatea vieții personale atunci când a publicat mai multe fragmente din corespondența sa cu diferite persoane, inclusiv ambasadori şi consilieri prezidențiali.

A ajuns pe banca acuzaților și fostul primar de Boldurești, Nicanor Ciochină. Acesta ar fi accidentat mortal un adolescent de 14 ani și a fugit de la fața locului.

Înainte de a fi primar, Ciochină a fost șeful Inspectoratului de Poliție Nisporeni, iar fratele acestuia este în prezent adjunct al șefului Procuraturii Nisporeni.

Continuă examinarea dosarelor în privința acoliților lui Ilan Șor printre care și cauza penală în privința deputatului Marina Tauber. Aceasta este învinuită de falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului, și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat.

MARINA TAUBER, deputat: "Este un dosar politic cu o presiune politică enormă, dumneavoastră fiind prezentă la ședințele de judecată vedeți cât de mult se grăbește domnul procuror să-mi înainteze acuzarea sau să fiu condamnată."

A ajuns în instanță și Evghenia Guțul, învinuită că în perioada 2019 – 2022, când activa în calitate de secretară în cadrul Departamentului monitorizare, planificare și control al Partidului Șor, scos acum în afara legii, a fost implicată în activități de introducere sistematică în Republica Moldova a mijloacelor financiare necontabilizate, provenite de la un grup criminal organizat. Banii veneau preponderent din Rusia, prin intermediul curselor aeriene și terestre.

Într-un alt dosar de finanțare ilegală a partidelor figurează deputații Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi.

Irina Lozovan este acuzată de acceptarea finanțării ilegale a partidelor sau a campaniilor electorale, de încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor sau ale fondurilor electorale din partea unui grup criminal. Pe 21 septembrie trecut, Lozovan, membru al Partidului „Renaștere”, a fost reținută pentru 72 de ore.

IRINA LOZOVAN, deputat neafiliat: "Nu există temei ca să fiu ținută sub control judiciar. Ca oricare deputat am o agendă politică, am întâlniri și discuții cu cetățenii. Nu găsesc motiv pentru a mă ține într-un anumit loc sau să mi se impună anumite constrângeri numai dacă acest caz nu are un context politic."

Alexandr Nesterovschi este acuzat că ar fi primit bani pentru a-l convinge pe un deputat să formeze un partid. Potrivit procurorilor, Nesterovschi a participat la racolarea unui lider de partid pretins pro-european, care să execute indicațiile lui Șor. Nesterovschi este convins că autoritățile desfășoară o campanie represivă împotriva opoziției.

În iulie 2021, Alexandr Nesterovschi a fost ales deputat pe lista Partidului Socialiștilor, pe care l-a părăsit în martie 2023.

Opinia ta contează. Comentează!