Potrivit anchetei, Creangă ar fi transmis informații secrete, contra bani, unui reprezentant al Ambasadei ruse la Chișinău
Justiţie 25 noiembrie 2024, 20:23 | 188

Procurorii au dat citire probelor, care l-ar incrimina pe fostul șef al Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, acuzat de trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova. Potrivit anchetei, el ar fi transmis informații secrete, contra bani, unui reprezentant al Ambasadei ruse la Chișinău. Avocații lui Creangă spun că acesta nu-și recunoaște vina.

Procurorii spun că fostul șef al Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, a fost monitorizat aproximativ un an, timp în care au fost colectatte informații relevante cauzei penale.

DUMITRU ȘTEFÂRȚĂ, procuror: "- Informația care a fost TAIE transmisă de către inculpat serviciului străin de informații. - Aveți și probe video în acest sens? - Da, video și audio. - Cât timp a avut loc urmărirea? - Aproximativ trei sau patru luni. Acțiunile lui, potrivit actului de învinuire sunt de aproximativ de un an, din 2023 până în momentul reținerii, 2024. Există probabilitatea că s-a transmis și altă informație care nu a intrat în vizorul nostru. - Este vorba despre acel proiect de aderare a Republicii Moldova la UE? - Nu, sunt și alte scrisori, informații, inclusiv verbale. Informații sensibile ce ține și de integritatea noastră teritorială ce ține de segmentul transnistrean. - A fost demonstrat faptul că domnul Creangă primea bani de la Dmitri Chelov? - A fost demonstrat faptul că banii au fost transmiși, dar nu știu care este poziția dumnealui, căci el nu face declarații. O transmitere de bani a fost documentată în flagrant, dar au fost documentate mai multe transmiteri, unde se presupune că ar fi fost bani."

Avocatul lui Ion Creangă are o altă versiune.

avocatul lui Ion Creangă: "- Poziția dumnealui este de a nu-și recunoaște vinovăția, faptul care l-a și expus TAIE pe parcursul ședințelor de judecată. - Vreau să vă întreb și despre informațiile pe care i le oferea rusului Dmitri Chelov. Ce spune la această versiune a procurorilor? - Referitor la această versiune, domnul Creangă a a enunțat și în ședință că persoana în cauză îi era vecin și discutau informații care nu poate fi catalogată ca fiind una secretă. - Dar pentru ce primea bani de la rusul Drmitri Chelov? - Careva mijloace bănești nu a primit."

Ion Creangă este acuzat că începând cu iarna anului 2023, el oferea sistematic informații asistentului atașatului militar al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, pentru a fi utilizate în detrimentul intereselor Republicii Moldova. Trădarea de patrie se pedepsește cu până la 20 de ani de pușcărie.

Opinia ta contează. Comentează!