Opinia observatorilor internaționali
Politic 21 octombrie 2024, 21:10 | 174

Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional s-au desfășurat, în general, într-un climat pozitiv, chiar dacă au fost semnalate anumite probleme procedurale, transmit observatorii internaționali. Coordonatorii misiunilor de observare au subliniat provocările legate de dezinformare și interferențe externe.

LUCIE POTUCKOVA, coordonator al observatorilor pe termen scurt ai OSCE: "Administrația electorală a lucrat în mod profesionist și a demonstrat imparțialitate în luarea deciziilor într-un mod inclusiv și competitiv. Abuzul de resurse administrative în campanie a fost de asemenea notat. Schimbările recente au creat un cadru legal robust pentru finanțarea campaniilor, dar supravegherea a fost diminuată dat fiind capacitatea limitată și resurse limitate ale CEC."

Prezența unui număr mare de observatori internaționali arată angajamentul comunității internaționale față de Republica Moldova.

JOHAN BUSER, șeful delegației Adunării Parlamentare a OSCE: "Ținând cont de războiul la scară largă al Rusiei contra Ucrainei, Moldova a avut de a face față unor interferențe enorme în cadrul campaniei electorale care au avut loc în perioada preelectorală, prezidențială și în timpul referendumului."

Provocările precum campania de dezinformare și finanțarea ilicită pun sub amenințare procesul democratic. În acest context, specialiștii vin cu unele recomandări.

PETRA BAYR, șefa delegației Adunării Parlamentare a Consiliului Europei: "Noi chemăm autoritățile și CEC să intensifice eforturile de a educa cetățenii în privința acestor amenințări, în special în lumina următoarelor alegeri parlamentare din anul viitor."

URSZULA GACEK, șefa misiunii de observare a alegerilor: "Ieri am avut circa 300 de observatori internaționali care au lucrat în toată țara de la momentul deschiderii secțiilor de votare, dar și înainte de această oră. Am evaluat procedura de vot ca fiind foarte pozitivă. Informarea și votarea a fost foarte bună, buletinele au fost disponibile în rândurile minorităților. Totuși, la 9% din secțiile de votare, cei care au votat nu li s-a dat opțiunea să primească doar un singur vot."

Referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova au fost monitorizate de 2061 de observatori naționali și internaționali.

Opinia ta contează. Comentează!