Partidul de guvernământ din Georgia a declarat că țara va suspenda discuțiile privind aderarea la Uniunea Europeană până în 2028
Externe 28 noiembrie 2024, 19:48 | 409

Partidul de guvernământ din Georgia a declarat azi că țara va suspenda discuțiile privind aderarea la Uniunea Europeană până în 2028, refuzând toate subvențiile bugetare de la Bruxelles. Se întâmplă după ce tot astăzi Parlamentul European a adoptat o rezoluție, prin care numește alegerile din 26 octombrie „frauduloase” și solicită sancțiuni împotriva liderilor partidului „Visul Georgian”, și organizarea de noi alegeri.

IRAKLI KOBAHIDZE, prim-ministrul Georgiei: "Este categoric inacceptabil să privim integrarea în Uniunea Europeană ca pe un act de caritate, pe care Uniunea Europeană trebuie să ni-l acorde. 0:29-0:57 Este absolut inacceptabil ca poporul georgian să fie martor la încercările unor politicieni și birocrați europeni de a prezenta relațiile UE-Georgia ca pe o dinamică unilaterală. Și mai intolerabilă este cascada de insulte, la care am fost supuși de acești indivizi de-a lungul anilor. Adversarii țării noastre au transformat Parlamentul European într-un instrument de șantaj împotriva Georgiei, ceea ce este o mare rușine pentru Uniunea Europeană."

Joi, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care condamnă alegerile parlamentare din Georgia, țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, pentru că nu sunt nici libere, nici corecte, reprezentând încă o manifestare a retragerii democratice continue a țării, „pentru care partidul de guvernământ „Visul Georgian” este pe deplin responsabil”. Parlamentul European solicită noi alegeri parlamentare în Georgia, care trebuie să aibă loc sub supraveghere internațională.

Este de remarcat faptul că Parlamentul Georgiei a aprobat tot joi componența noului guvern condus de premierul în exercițiu Irakli Kobahidze. Programul lui, întitulat „Spre Europa cu pace, demnitate și prosperitate”, a trecut cu 84 de voturi „pentru”. Kobahidze a vorbit la o sesiune parlamentară în absența deputaților din opoziție. Aceștia au anunțat anterior că nu recunosc legitimitatea noului for legislativ.

IRAKLI KOBAHIDZE, prim-ministrul Georgiei: "Din păcate, acești indivizi încă mai dețin titlul de „opoziție”. Astăzi, locurile lor sunt goale, dar trebuie spus că chiar dacă ar sta astăzi aici, acele locuri ar fi la fel de goale ca și acum."

Opoziţia nu recunoaşte legitimitatea noului parlament şi refuză să participe la sesiunile acestuia. Alegerile din 26 octombrie care au menținut partidul „Visul Georgian” la putere au fost considerate pe scară largă ca un referendum privind efortul țării de a adera la Uniunea Europeană. Opoziția a declarat că votul a fost manipulat sub influența Rusiei care încearcă să menţină Georgia pe orbita sa.

Uniunea Europeană a suspendat procesul de cerere de aderare a Georgiei pe termen nelimitat în iunie, după ce parlamentul a adoptat o lege care impune organizațiilor care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „urmărind interesele unei puteri străine”, similar cu o lege rusă folosită pentru a discredita organizațiile.

Opinia ta contează. Comentează!