Medicul care a admis încălcarea secretului votului într-un azil din Comrat și a votat în locul unor bătrâni a fost reținut de poliție
Justiţie 28 octombrie 2024, 16:22 | 630

Medicul care a admis încălcarea secretului votului într-un azil din Comrat și a votat în locul unor bătrâni, a fost reținut de oamenii legii. Inspectoratul General al Poliției transmite că probele obținute în timpul perchezițiilor arată că medicul a acceptat mijloace financiare ilegale din partea organizației criminale Șor pentru a abuza de funcția sa la azil. Bărbatul riscă până la cinci ani de închisoare.

Polițiștii din autonomia găgăuză împreună cu procurorii din regiune au desfășurat percheziții la Comrat, soldate cu reținerea medicului care a asistat la procedura de votare a bătrânilor din azil. Oamenii legii au constatat că persoana reținută a contribuit activ la falsificarea buletinelor de vot prin votarea în locul altei persoane, dar și a abuzat de funcția deținută pentru influențarea scrutinului electoral și a referendumului din 20 octombrie.

COMUNICATUL IGP: "În timpul perchezițiilor efectuate la angajatul medical au fost ridicate probe concludente, înscrisuri ale acțiunilor sale coruptibile, inclusiv transferurile obținute de medic prin sistemul PSB - Promsvyazbank din partea organizației criminale ȘOR pentru a admite încălcări în procesul electoral utilizând funcția administrativă."

Procurorul General, Ion Munteanu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că acuzatorii de stat analizează necesitatea aplicării arestului preventiv pentru medicul de la Comrat.

ION MUNTEANU, procuror general: "La moment este reținut pentru 72 de ore. Procurorii efectuează acțiuni de urmărire penale cu dumnealui și vor aprecia riscurile și existența riscurilor de eschivare sau necesitatea aplicării măsurilor preventive arestul sau arestul domiciliu."

Poliția a mai menționat că medicul are în proprietate mai multe bunuri imobile, asupra cărora urmează să se decidă aplicarea sechestrului pentru a stabili proveniența acestora, iar în lipsa unei justificări financiare se va decide confiscarea proprietăților și mijloacelor financiare deținute de făptaș. Astfel, se vor realiza investigații financiare paralele pentru a fi determinate sursele din care au fost achiziționate proprietățile, inclusiv dacă acestea provin din surse ilegale. Dacă vinovăția medicului va fi demonstrată, acesta riscă închisoare de până la cinci ani.

Expertul în drept al comunității WatchDog Alexandru Bot a subliniat că, deși banii au fost primiți și medicul i-a distribuit deja în rețeaua de complici, oricum sumele vor fi încasate din bunurile deținute de acesta, precum casa, mașina și altele.

ALEXANDRU BOT, expert în drept, Comunitatea WatchDog.MD: "Aceasta, de fapt, e soarta tuturor celor care își asumă rolul de a denatura alegerile. Singura șansă de a evita aceste consecințe e de a colabora activ cu poliția, prin autodenunț sau denunțarea celor care promovează corupția electorală."

La finele săptămânii trecute, Asociația „Promo-LEX” a sesizat instituțiile de drept cu privire la încălcarea secretului votului pentru 25 de alegători plasați în azilul de bătrâni din municipiul Comrat. Membrii biroului electoral al secției de votare care s-au deplasat la azil nu au asigurat secretul votului. În unele cazuri ștampila era aplicată, fără manifestarea intenției exacte a alegătorului, de persoana care îi asista – medicul. Poliția a pornit o cauză penală privind „falsificarea rezultatelor votării”.

Opinia ta contează. Comentează!