Bolboceanu ar putea primi despăgubiri
Justiţie 17 octombrie 2024, 15:44 | 99

Fostul deputat Iurie Bolboceanu, condamnat la 14 ani de închisoare pentru trădare de Patrie, dar reabilitat după ce procurorii și-au retras învinuirile, ar putea primi de la stat un milion 700 de mii de lei drept despăgubiri. Decizia a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Centru. Responsabilii de la Ministerul Justiției au declarat că vor depune contestație la Curtea de Apel.

Iurie Bolboceanu a fost reținut pe 17 martie 2017, la trei ani după ce a părăsit grupul parlamentar al Partidului Democrat din Moldova. Un an mai târziu, tot în martie, el a fost condamnat la 14 ani de pușcărie, fiind găsit vinovat de înaltă trădare de patrie și spionaj în favoarea Federației Ruse. Procesul de judecată s-a desfășurat cu ușile închise, iar Bolboceanu a pledat nevinovat pe durata întregului proces. După retragerea Partidului Democrat de la guvernare, Curtea de Apel Chișinău l-a eliberat pe Bolboceanu din arest, a anulat sentința de condamnare și a remis dosarul la rejudecare în prima instanță.

După eliberarea din penitenciar, Iurie Bolboceanu declara că învinuirile care i-au fost aduse sunt o răzbunare a fostului președinte al PD, Vladimir Plahotnuic. Tot atunci, el a declarat că va face tot ce îi stă în puteri ca procurorul, care i-a fabricat dosarul, dar și cu judecătorul, care l-a condamnat, să fie pedepsiți penal.

Opinia ta contează. Comentează!