Cazul Plahotniuc, la tribunalul UE
Justiţie 23 octombrie 2024, 20:18 | 243

Tribunalul General al Uniunii Europene a anulat astăzi decizia de anul trecut a Consiliului Uniunii Europene prin care s-a decis sancționarea oligarhului fugar, Vladimir Plahotniuc. Acesta rămâne însă pe listele de sancțiuni ale blocului comunitar, afirmă reprezentanții Ministerului de Externe, dar și experții în dreptul internațional.

Potrivit Tribunalului General al blocului comunitar, Consiliul Uniunii Europene nu a precizat, în decizia sa din 2023, motivele și dovezile care au stat la baza includerii lui Plahotniuc în lista persoanelor sancționate pentru acțiunile de destabilizare a Republicii Moldova. Decizia Tribunalului General poate fi atacată de Consiliul Uniunii Europene într-un termen de până la două luni.

ILIE CHIRTOACĂ, președintele CRJM: "Dacă va fi scos sau nu din lista de sancțiuni domnul Plahotniuc urmează să vedem. Chiar dacă el este scos, a doua zi poate să fie o altă decizie a Consiliului, dar întrevedem din această decizie două carențe: indiferent de ce persoană este înscrisă în acea listă de sancțiuni, justificarea motivelor pentru care a fost inclusă trebuie să fie motivată mai bine. De asemenea, persoanei trebuie să-i fie acordate anumite garanții pentru ca drepturile sale să fie respectate."

Contestația va fi examinată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Într-un comentariu pentru Jurnal TV, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a transmis că nu cunoaște detalii despre această decizie, dar a precizat că Plahotniuc rămâne pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene.

DECLARAȚIA MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE: "Am văzut și noi decizia. Nu se cunosc detalii, dar e important de menționat aici ca acest individ va rămâne în lista de sancțiuni a UE, inclusiv în baza deciziei din 2024 și a dovezilor adiționale. Sunt mai multe argumente și decizii ale Consiliului UE pe acest caz. Astfel, nu toate căile de atac au fost epuizate."

Marina Tauber, Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc, Gheorghe Cavcaliuc și rusul Igor Ceaika au ajuns pe listele persoanelor sancționate de Uniunea Europeană în 2023 pentru încercări de destabilizare a Republicii Moldova. Sancțiunile presupuneau restricții de călătorie în spațiul comunitar și confiscarea bunurilor, pe care cei sancționați le-ar avea în țările membre. Autoritățile de la Chișinău și de la Bruxelles cred că cei cinci acționează în interesul Kremlinului, pe fundalul agresiunii rusești contra Ucrainei.

Opinia ta contează. Comentează!