Cresc cazurile de tăieri ilicite
Social 17 ianuarie 2024, 19:56 | 1852

În ultimele 12 luni, inspectorii de mediu au întocmit peste 1300 de procese contravenționale pentru tăierea ilicită a arborilor din fâșiile verzi. Cifra este în creștere față de anul trecut. Prejudiciul material ajunge la șase milioane de lei. Inspectorii spun că acest caz este îngrijorător, deoarece oamenii nu înțeleg care este dauna provocată mediului.

VLADA TOMESCU, reporter Jurnal TV: "În acest sector din pădurea-parc de pe strada Calea Basarabiei, au fost tăiați ilicit 226 de arbori, de diferite specii - ulm, arțar, cireș și nuc. În total, au fost extrași 163 de metri cubi de masă lemnoasă. Potrivit experților, prejudiciul cauzat mediului constituie 175 de mii de lei."

Cazul a fost înregistrat în luna noiembrie trecut. Inspectorii spun că arborii au fost tăiați pentru a fi vânduți ca masă lemnoasă.

ION CALINIUC, inspector de mediu: "Calculul prejudiciului cauzat mediului în sumă de peste 170 de mii de lei a fost anexat la un denunț și cu toate materialele anexate la caz, au fost înaintate instituțiilor de drept pentru efectuarea unei anchete. Tendința tăierilor respective noi o avem practic în toate spațiile verzi din municipiul Chișinău. Din păcate, paza și protecția acestor categorii de sectoare nu este asigurată în deplină măsură."

Potrivit inspectorilor, în perioada rece, numărul tăierilor ilicite de arbori se dublează. În anul trecut, autoritățile au amendat 1.389 de persoane, fizice și juridice, cu o sumă totală de 5,8 milioane de lei.

ION BULMAGA, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului: "Pe parcursul anului 2023, au fost desfășurate cinci mii 589 de razii, menite să combată cazurile de tăieri ilicite și braconaj. Au fost identificate și atrase la răspundere 1389 de persoane, în cuantum de aproape șase milioane de lei. Volumul de masă lemnoasă extrasă ilicit reprezintă o cifră de peste patru mii 600 de metri cub de lemn."

Inspectorii au documentat în aceeași perioadă și sute de cazuri de braconaj.

ION BULMAGA, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului: "Pe aspectul braconajului, atât cinegetic și piscicol, au fost ridicate în 2023 - 20 de arme, iar în urma raziilor efectuate în apele naturale ale Republicii Moldova au fost ridicate 789 de scule interzise, în mare parte fiind plase de mono filament, care reprezintă obiecte interzise pentru pescuit."

Fenomenul a căpătat proporții îngrijorătoare, afirmă autoritățile, care îndeamnă populația la păstrarea și salvgardarea mediului înconjurător. Pentru comparație: în anul 2021 au fost întocmite 831 de procese verbale pentru tăieri ilicite, cu amenzi în cuantum de 1,8 milioane de lei. În 2022, cifra a crescut până la 1.294 de procese, cu un prejudiciu de 3,8 milioane de lei. În 2023, inspectorii au sancționat 1. 389 de cetățeni.

Persoanele fizice care comit contravenții silvice riscă amenzi de până la cinci mii de lei, iar persoanele juridice - de până la 25 de mii de lei.

Opinia ta contează. Comentează!