Lupta cu violența în bază de gen
Violența împotriva femeilor și a fetelor este una dintre cele mai sistematice și mai frecvente încălcări ale drepturilor omului la nivel mondial. Țările Uniunii Europene nu fac excepție. Din păcate, o femeie din trei a fost victima unor violențe fizice sau sexuale, comise cel mai des de partenerii intimi. În acest sens, în luna mai a anului trecut, Consiliul European a adoptat primul act legislativ de combatere a violenței împotriva femeilor. Astfel, statele din blocul comunitar vor colabora pentru a prevenirea și a combate violența împotriva femeilor și a fetelor, dar și pentru a-i pedepsi pe infractori.
Legea adoptată incriminează următoarele infracțiuni în întreaga Uniune Europeană - mutilarea genitală a femeilor, căsătoriile forțate, partajarea neconsensuală de imagini intime, urmărirea cibernetică, hărțuirea cibernetică și incitarea cibernetică la ură sau violență. Directiva conține, de asemenea, norme detaliate privind măsurile de asistență și protecție pe care statele membre ar trebui să le ofere victimelor.
VAN TIGCHELT, viceprim-ministru și ministrul belgian al Justiției și Mării Nordului: "Violența împotriva femeilor și violența domestică reprezintă o infracționalitate persistentă. Această lege va garanta la nivelul UE că autorii vor fi sancționați cu fermitate și că victimele vor primi tot sprijinul de care au nevoie.
Va fi mai ușor pentru victimele violenței împotriva femeilor și ale violenței domestice să denunțe o infracțiune. Ca o condiție minimă, va fi posibilă raportarea online a infracțiunilor informatice.
MARIE-COLLINE LEROY, secretar de stat belgian pentru egalitatea de gen: "Acesta este un moment deschizător de drumuri pentru consolidarea drepturilor femeilor. Egalitatea reală poate avea loc numai atunci când femeile pot trăi fără teama de a fi hărțuite, atacate violent sau vătămate fizic. Legea reprezintă un pas important în acest sens."
Prin ideea construirii unui viitor mai sigur, măsurile preventive vizează creșterea gradului de conștientizare cu privire la cauzele profunde ale violenței împotriva femeilor și ale violenței domestice și promovarea rolului central al consimțământului în relațiile sexuale. Statele membre dispun de o perioadă de trei ani de la data intrării în vigoare a directivei pentru a transpune dispozițiile acesteia în dreptul intern.
Ce ține de Republica Moldova, noțiunea de femicid a fost introdusă recent în legislație. În procesul de aderare la blocul comunitar, Republica Moldova este supusă screeningului bilateral. Vor fi operate mai multe modificări și în cadrul legislativ național astfel ca să corespundem normelor Uniunii Europene. Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov și reprezentanții Biroului pentru integrare europeană vor prezenta săptămâna viitoare Parlamentului planul de armonizare a legislației.
DOINA GHERMAN, deputat: "Vor veni la Parlament ca să ne prezinte planul de armonizare pentru anul 2025 care va conține exact numărul de acte UE care necesită a fi armonizate. Ceea ce ne propunem pentru anul 2025 este ca să dublăm numărul actelor UE care vor fi transpuse conform legislației Uniunii Europene. Pe partea de egalitate de gen, prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor avem ca document de bază Convenția Consiliului Europei, este cartea de căpătâi după care mergem. Orice implementare a prevederilor Convenției ne aduce cu un pas mai aproape fașă de siguranța tuturor femeilor din țară."
Modificări vor fi operate și la Codul penal.
DOINA GHERMAN, deputat: "Trebuie să ducem până la capăt ceea ce am început și anume să modificăm codul penal astfel ca să se simtă la modul practic care sunt îmbunătățirile legislative pe partea înăspririi pedepselor pentru agresori, abuzatori."
Toate propunerile de modificări legislative se află deja pe masa ministrului Justiției, care s-a arătat deschis să implementeze noile norme.
Potrivit celui mai recent raport al Consiliului European, între 45% și 55% dintre femeile din blocul comunitar au fost victime ale hărțuirii sexuale de la vârsta de 15 ani. O creștere importantă a violenței fizice și emoționale împotriva femeilor s-a înregistrat în timpul pandemiei de COVID-19. Potrivit unor rapoarte, apelurile la liniile telefonice de asistență pentru violența domestică au crescut de cinci ori în unele țări.
Pe 8 martie 2022, vicepreședintele pentru valori și transparență, Vera Jourová, și comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, au prezentat propunerea de directivă privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Frances Fitzgerald și Evin Incir au fost raportorii Parlamentului European pentru acest dosar, iar pe 6 februarie 2024 s-a ajuns la un acord între Consiliu și Parlament.