Curtea Constituţională a României a decis anularea primului tur al alegerilor prezidențiale
Curtea Constituţională a României a decis anularea primului tur al alegerilor prezidențiale și a întregului proces electoral cu privire la alegerea preşedintelui. Hotărârea vine cu două zile înaintea turului doi al scrutinului și în timp ce în diaspora au votat deja peste 30 de mii de oameni. Este o premieră istorică în viața politică a țării. Înalta Curte a stabilit că procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate, iar Guvernul urmează să stabilească o nouă dată a desfășurării scrutinului. În urma deciziei, cei doi candidați, Elena Lasconi și Călin Georgescu, dar și mai mulți lideri politici au venit cu reacții. Unii consideră că decizia Curții este ilegală, iar alții au cerut autorităților să fie realizate anchete riguroase.
În comunicatul emis de Curtea Constituțională a României se arată că decizia de anulare a procesului electoral al alegerilor prezidenţiale a fost luată cu unanimitate de voturi.
COMUNICATUL CURȚII CONSTITUȚIONALE A ROMÂNIEI: "În temeiul articolului146 din Constituție, se anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea președintelui României. Procesul electoral pentru alegerea președintelui va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare."
Hotărârea este definitivă, general obligatorie şi se publică în Monitorul Oficial al României. Argumentele invocate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii.
În urma acestei decizii, se anulează rezultatele din primul tur, iar alegerile prezidenţiale se reiau de la zero, inclusiv programul pentru desfăşurarea campaniei electorale.
După pronunțarea deciziei Curții Constituționale, cei doi candidații, care urmau să se confrunte duminică, au venit cu reacții. Candidatul USR, Elena Lasconi a menționat că decizia CCR vine dupa ce „propaganda rusească s-a răspândit necontrolat în România, aceasta fiind o problemă foarte gravă.
ELENA LASCONI, candidat USR: "Condamn cu tărie ceea ce s-a întâmplat astăzi. Cred că au distrus tot ce am realizat cu greu în ultimii 35 de ani. Astăzi au distrus 35 de ani de muncă grea. Decizia CCR este ilegală, imorală și zdrobește însăși esența democrației."
Candidatul independent Călin Georgescu a transmis jurnaliștilor, prin stafful său, că va oferi o declarație publică vineri, la ora 21. Nu au fost dezvăluite alte detalii.
Liderul AUR, George Simion, a transmis simpatizanților să nu iasă în stradă, pentru că - cităm - ”acest sistem trebuie să cadă democratic”. ”Nu ieșim în stradă, nu ne lăsăm provocați”, a scris liderul AUR într-un mesaj pe Facebook.
Iar premierul României, Marcel Ciolacu, a cerut ca autoritățile să desfășoare anchete riguroase pentru a stabili cine sunt responsabilii pentru tentativa de manipulare masivă a alegerilor.
Joi, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a desecretizat informaţiile primite de la SRI, Serviciul Român de Informații şi Ministerul Afacerilor Interne cu privire la campania electorală derulată de Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale.
Astfel, informaţiile prezentate de SRI şi Ministerul Afacerilor Interne indică faptul că finanţarea campaniei candidatului Călin Georgescu pe TikTok s-a ridicat la un milion de euro, că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ale Rusiei.
Candidatul independentul Călin Georgescu şi preşedintele USR, Elena Lasconi, urmau să se confrunte în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale duminică, pe 8 decembrie.
Potrivit rezultatelor oficiale din primul tur, pentru Călin Georgescu au votat peste 2 milioane 120 de mii de cetățeni, ceea ce reprezintă 22,9% din sufragii. Pentru Elena Lasconi și-au dat votul peste 1 milion 772 de mii de români, ceea ce însumează peste 19% din sufragii.