CSP a contramandat pentru o altă zi examinarea demersului cu privire la modificarea structurii Procuraturii Anticorupție
Schimbările la Procuratura Anticorupție se amână. Consiliul Superior al Procurorilor a contramandat pentru o altă zi examinarea demersului cu privire la modificarea structurii Procuraturii Anticorupție. Se întâmplă după ce procurorul general, Ion Munteanu, nu s-a prezentat la ședința CSP deoarece s-ar afla într-o deplasare. Demersul va fi examinat săptămâna viitoare.
ALIONA NESTEROV, membru al CSP: "Noi în februarie am mai avut un demers similar, dar nu a fost aprobată și organigrama. Urma astăzi în cadrul ședinței să specificăm subdiviziunile concrete ale Procuraturii Anticorupție. Aceste subdiviziuni vin în contextul în care măsurile de investigații urmează să fie realizate de proprii săi angajați, după modificările legislative și vin cu crearea subdiviziunilor corespunzătoare: operative, tehnice, de asistență ș.a.m.d."
De asemenea, procurorul Aliona Nesterov a declarat că au loc discuții cu reprezentanți ai Guvernului și ai CSP pentru a fi identificate cele mai bune soluții pentru a transforma procuratura într-o instituție capabilă să lupte împotriva corupției, inclusiv cea electorală. Iar ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că restructurarea Procuraturii Anticorupție este un proiect important care va fi realizat cât mai curând posibil.
VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: "Odată clarificată structura procuraturii și aprobarea organigramei Procuraturii Anticorupție, procesul de găsire a personalului va fi accelerat. Adică, va fi o claritate și vom înțelege de câți ofițeri de urmărire penală au nevoie, de câți ofițeri de investigație au nevoie. Odată identificat numărul, va fi mai ușor de identificat resursele."
Ministrul Justiției a recunoscut că sunt așteptate rezultate mult mai vizibile de la Procuratura Anticorupție.
VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: "Cu siguranță procesele trebuie dinamizate, atât la etapa de urmărire penală a cauzelor de rezonanță, cum ar fi finanțarea ilegală a partidelor, dar și la etapa de instanțe, la fel, este important. După cum se cunoaște, acea listă de judecători specializați a fost un pas pozitiv, deoarece s-a accelerat cu 50% ritmul de examinare a acestor cauze, iar mai multe cauze complexe sunt aproape de faza de finalizare."
După ședința din 11 noiembrie a Consiliului Suprem de Securitate, președintele Maia Sandu a solicitat schimbări la Procuratura Anticorupție. Șefa statului a declarat că activitatea instituției a arătat „un eșec total”. Procuratura Anticorupție a reacționat în scurt timp și a transmis într-un comunicat că dispune de puțini angajați, vacanța funcțiilor fiind de circa 50% și nu are resurse bugetare adecvate sarcinilor și atribuțiilor procuraturii. Totodată, responsabilii menționau că, în rezultatul modificărilor legislative din martie 2024, Procuratura Anticorupție nu mai are competența de a investiga corupția electorală.