Gorun scapă basma curată
Justiţie 1 iulie 2024, 20:24 | 379

Încă un fost magistrat scapă basma curată, deși a fost găsit vinovat în dosarul numit generic „Laundromatul rusesc”. Despre cine este vorba și de ce nu va fi acesta tras la răspundere penală, aflăm de la Călin Jucovschi.

Este vorba despre fostul judecător Gheorghe Gorun, care a fost acuzat săptămâna trecută, pe 28 iunie, de pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri ilegale, care a certificat 790 de milioane de dolari prin schema „Laundromat”. Chiar și așa, Gheorghe Gorun scapă de pedeapsă, deoarece termenul de prescripție a tragerii la răspundere penală a... expirat. Dosarul a fost pornit în septembrie 2016, iar judecarea a durat mai bine de șapte ani. În total, în dosarul „Laundromat” au fost învinuiți 17 judecători. Gheorghe Gorun nu a comentat în niciun fel situația, el fiind inabordabil pe toata durat zilei.

Într-o reacție, Procuratura Anticorupție a declarat că această decizie de condamnare reprezintă, cităm, „un pas esențial în restabilirea integrității sistemului judiciar din Republica Moldova”. Citat închis.

COMUNICATUL PROCURATURII ANTICIRUPȚIE: "Hotărârea contribuie la clarificarea circumstanțelor și responsabilităților în cadrul uneia dintre cele mai complexe și ample scheme de spălare de bani, având un impact semnificativ atât pe plan național, cât și internațional, referitor la această schemă complexă, care a spălat peste 22 miliarde de dolari prin sistemul bancar și judiciar din Republica Moldova."

Cauza penală a fost pornită în septembrie 2016, iar judecarea a durat mai bine de șapte ani. Dosarul a fost examinat în procedură generală, Gheorghe Gorun pledând nevinovat. Potrivit anchetei, în 2010 și, respectiv, în martie 2013, în timp ce deținea funcția de judecător, Gorun ar fi emis hotărâri judecătorești care contraveneau legislației în vigoare.

COMUNICATUL PROCURATURII ANTICIRUPȚIE: "Aceste hotărâri au avut ca efect încasarea forțată a unor sume în valoare de 180 de milioane de dolari și, respectiv, 610 milioane de dolari în beneficiul unei companii străine, fără a exista documentația juridică necesară."

Gheorghe Gorun a fost acuzat că a ignorat procedurile legale și că a emis ordonanțe judecătorești în ciuda lipsei actelor autentificate și legalizate corespunzător, astfel încât a permis executarea silită a sumelor respective din conturile bancare ale debitorilor, inclusiv companii din Federația Rusă și Republica Seychelles, precum și din conturile unor cetățeni din Republica Moldova. În total, în dosarul Laundromat au fost învinuiți 17 judecători. Aproape toți cer despăgubiri de milioane de la stat, pentru că au fost anchetați penal pe nedrept.

Opinia ta contează. Comentează!