Până să fie aleasă bașcan, Evghenia Guțul a avut un rol important în lanțul de finanțare ilegală a fostului Partid Șor
Politic 18 noiembrie 2024, 20:38 | 348

Până să fie aleasă bașcan al autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul a avut un rol important în lanțul de finanțare ilegală a fostului Partid Șor cu bani din Rusia. Chiar dacă în prezent Guțul se află la cârma autonomiei, procurorii i-au deschis un dosar penal, care de aproape jumătate de an se află pe masa judecătorilor. Ce învinuiri i se aduc și cine i-au fost complici, aflați în ancheta realizată de portalul „Cu Sens”.

Acest protest din fața Președinției a fost organizat după ce, pe 21 iulie 2022, deputatului Marina Tauber i-a fost ridicată imunitatea parlamentară și a fost plasată în arest, fiind anchetată penal pentru că a falsificat raportul financiar al Partidului Șor pentru semestrul întâi al anului 2022. Mai exact, a inclus cheltuieli de doar 1 milion 700 de mii de lei, dar în realitate, suma era de 12 ori mai mare.

Potrivit procurorilor, mulțimea care s-a adunat să o susțină pe Tauber a făcut-o pentru bani. Fiecare participant la protest ar fi fost plătit cu câte 400 de lei și le-ar fi fost achitat și transportul. Când a avut loc acest protest, Evghenia Guțul coordona activitatea unor oficii teritoriale ale Partidului Șor și era responsabilă de verificarea, și confirmarea listelor, dar și de remunerarea participanților la proteste. Potrivit procurorilor, activitatea s-a făcut în perioada septembrie – noiembrie 2022.

VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: "Această organizație criminală, de fapt, ducea o contabilitate destul de detaliată, pentru că aveau liste de câte persoane au adus, pentru că trebuiau să fie plătiți pentru persoanele pe care le-au adus. Deci, noi prin așa metodă am calculat exact cât a fost cheltuit de partid pentru fiecare protest în perioada pe care am examinat-o. Luând toate aceste sume, în total / și când calculăm toată activitatea pe aceste raioane, inclusiv salarii, inclusiv proteste și tot restul, suma incriminată este de peste 42 de milioane de lei."

În aprilie 2024, dosarul în care este vizată Evghenia Guțul a fost trimis în instanță, fiind pe rol la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

EVGHENIA GUȚUL, bașcan ales al autonomiei găgăuze: "Acest dosar penal este fabricat. La comanda cui? Toți știm foarte bine, înțelegem, dar noi suntem de neînvins. Eu sunt sigură că, foarte curând, ședințele de judecată vor fi independente și nu vor îndeplini indicațiile cuiva."

În instanță, împreună cu Evghenia Guțul, pe banca acuzaților mai este o persoană, Svetlana Popan, care, potrivit procurorilor, a acceptat cu bună știință finanțarea formațiunii din partea unui grup criminal organizat, în sumă totală de 9,7 milioane de lei.

VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: "Svetlana Popan avea o funcție similară cu cea a Evgheniei Guțul. Era o secretară în acest Departament de monitorizare, planificare și control. Ea lucra în același oficiu central unde lucra și Evghenia Guțul, și era responsabilă pe un anumit segment teritorial al țării."

Svetlana Popan a candidat la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021 din partea Partidului Șor.

Nici Evghenia Guțul, nici Svetlana Popan nu își recunosc vina.

EVGHENIA GUȚUL, bașcan ales ale autonomiei găgăuze: "Bineînțeles, nu poate fi nicio discuție despre legitimitatea acestui proces de judecată, pentru că, din păcate, fiecare ședință de judecată poartă un caracter formal, pentru că nu are niciun viitor juridic."

SVETLANA POPAN, fostă secretară a fostului Partid Șor: "Nu sunt vinovată și nu înțeleg pentru ce pe mine mă învinovățesc. Nu ofer comentarii. Vă rog frumos, merci, nu trebuie să mă urmăriți."

Dosarul în care sunt vizate Evghenia Guțul și Svetlana Popan a fost disjuns dintr-un dosar penal mai mare, pornit în ianuarie 2022, pe finanțarea ilegală a fostului Partid Șor. Dosarul se află încă pe rol la judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, și nu a fost pronunțată nicio decizie.

În tot acest timp, atât Marina Tauber, cât și alte persoane vizate în dosar, și-au continuat activitatea politică. Potrivit Procuraturii Anticorupție, urmează să fie disjunse alte 20 de cauze în privința mai multor persoane implicate în schemă.

Opinia ta contează. Comentează!