Republica Moldova se confruntă cu o productivitate redusă în sectoarele non-agricole, spun experții de la Banca Mondială
Economic 25 noiembrie 2024, 20:26 | 127

Republica Moldova se confruntă cu o productivitate redusă în sectoarele non-agricole, cu dependența excesivă de remitențele în scădere și schimbările demografice. Concluziile se regăsesc în noul raport al Băncii Mondiale privind economia Republicii Moldova, prezentat astăzi la Chișinău. „Se cere o schimbare a sectorului industrial, ignorat până acum complet”, afirmă reprezentanții Guvernului.

Experții de la banca Mondială au precizat care sunt principalele reforme necesare pentru accelerarea creșterii economice și alinierea la standardele Uniunii Europene.

MARCEL CHISTRUGA, economist, Banca Mondială: "Trebuie să se facă niște reforme mai generale, trebuie să lucrăm cu capitalul uman, fortificarea colaborării între companiile private și instituțiile educaționale, să fie stimulați profesioniștii, apoi infrastructura. Aici putem să vorbim despre optimizarea procedurilor vamale. Trebuie să oferim o atenție sporită surselor renovabile de energie și a treia categorie este mediul de afaceri și promovarea investițiilor."

Conform recomandărilor incluse în raport, pentru a realiza o creștere durabilă și a ajunge la nivelul standardelor de trai ale Uniunii Europene, Republica Moldova trebuie să se concentreze pe creșterea productivității și accelerarea investițiilor. Se cere o îmbunătățire, în același timp, a competitivității, a procesului de reformare a instituțiilor publice, precum și crearea locurilor de muncă în diferite sectoare.

Autoritățile de la Chișinău își doresc o schimbare a sectorului industrial, ignorat până acum complet, a subliniat viceprim-ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

DUMITRU ALAIBA, viceprim-ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: "Sectorul industrial a fost ignorat din păcate în ultimele trei decenii și nu e de mirare că an după an industria a fost în cădere liberă. Ceea ce avem acum, avem o viziune clară privind sectorul industrial, cum îl putem reanima pentru a majora contribuția sectorului industrial la PIB de la 8% la cel puțin 11%, în următorii trei ani."

Banca Mondială subliniază faptul că implementarea susținută a acestor reforme este esențială pentru transformarea socială și economică, și dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!